Over het afschaffen van roamingkosten in de EU

Getty Images

Vanaf 15 juni is het zover: roamingkosten in de EU worden afgeschaft. U hoeft dus niet meer extra te betalen voor telefoongebruik in Europese landen. Wat houdt dit precies in voor uw portemonnee?

Op 1 januari 2017 werd de nieuwe Telecomwet van kracht. De Hoge Raad bepaalde dat providers, telecombedrijven en andere aanbieders geen reclame meer mogen maken met de slagzin ‘gratis smartphone bij je abonnement’. U betaalt namelijk wel degelijk voor die telefoon, hij is inbegrepen in het abonnement. Het is dus een lening, en onderhevig aan bepaalde regels. Als consument krijg je vanaf nu dus een BKR-registratie als u een abonnement met toestel afsluit dat duurder is dan 250 euro. Vanaf 1 mei van 2017 geldt ook dat providers bij de consument een toets moeten afnemen om te zien of u wel kredietwaardig genoeg bent voor een abonnement.

Afschaffen kosten bij roaming

Nu breekt een nieuw hoofdstuk aan in de telecomwetgeving: vanaf 15 juni worden roamingkosten binnen de EU-lidstaten afgeschaft. Belllen, sms, mobiel internetten, dit wordt allemaal een stuk goedkoper buiten Nederland.

Voorheen werkte het zo: u betaalt de provider om het communicatienetwerk van zendmasten en antennes te gebruiken. Dit is opgenomen in het abonnement, u heeft vaak een limiet aan datagebruik en belminuten, hoewel 'all-in' abonnementen zonder limieten steeds populairder worden. Enfin, het bedrag dat u hiervoor betaalt, geldt alleen als u binnen de Nederlandse landsgrenzen bent. Bent u in het buitenland, dan is het netwerk van de Nederlandse provider buiten bereik en maakt u gebruik van een ander netwerk van een buitenlandse provider.

Dit was tot nu toe niet gratis: er werden 'roamingkosten' in rekening gebracht. Europese en internationale telecombedrijven hebben hier allemaal afspraken over gemaakt. Niet de provider betaalt, maar de consument. En die tarieven zijn vaak hoger dan in het eigen land.

Een dure grap

In het begin betaalde men soms wel 5 euro voor iedere gebruikte MB. Ook bellen was erg duur. Men gebruikte de telefoon alleen maar in noodgevallen. Sinds de EEG overging in de EU, zijn er zoals u weet talloze problemen ontstaan. Maar een van de voordelen van de EU is wel de interne markt van vrij verkeer, goederen en geldstromen. Tot nu toe ontbrak echter één telecommarkt. Daar komt nu verandering in. Al uw belminuten, sms’jes en MB’s van de nationale bundel kunt u vanaf 15 juni ook in andere EU-lidstaten gebruiken, zonder extra kosten!

Uitzonderingen

Providers mogen in uitzonderlijke gevallen nog roamingkosten in rekening brengen. Als u de afgelopen vier maanden meer tijd doorbracht in een ander land dan het land waar u het abonnement afsloot, krijgt u een waarschuwingsbericht. Binnen twee weken moet u een toelichting geven op uw reis- en verblijfplannen, of het bel- en internetgedrag aanpassen. Daarna mag de provider toch nog speciale (hogere) roamingkosten in rekening brengen.

Volgens de Europese Commisie zal slechts één procent van de mensen hier last van hebben. Dit is bedacht om te voorkomen dat men in Nederland gebruik maakt van een relatief goedkope simkaart uit een ander land. Dit omdat de tarieven tussen de verschillende landen en providers wel verschillen.

De minister beschrijft in een brief aan de Tweede Kamer nog een uitzondering. Een provider mag ook de telecomwaakhond in het land van herkomst toestemming vragen om een extra toeslag in rekening te brengen. Daarvoor moet het bedrijf aantonen dat zij de kosten voor roaming niet kan dekken met de inkomsten uit de nationale tarieven. Als het nettoverlies 5% of meer bedraagt, mag de provider deze toeslag in rekening brengen bij haar klanten.

Dezelfde regels die nu ook in Nederland gelden, gelden ook in de EU. Als u uw maximumaantal belminuten of MB’s overschrijdt, blijft u extra betalen. Deze bedragen kunnen verschillen per provider.

Buiten de EU

Buiten Europa blijft het oppassen. Per land worden de meest uiteenlopende en bizarre roamingtarieven in rekening gebracht. Zo betaalt u bij sommige providers tussen de 2 en 2,50 euro per minuut voor een telefoontje naar huis. Hier is voorlopig helaas niets aan te doen, aangezien de EU geen invloed kan uitoefenen over het beleid van die landen. Pas dus op met bellen als u een vakantie naar Egypte boekt! Ook Noorwegen, IJsland en Zwitserland staan buiten de EU en hanteren dus nog altijd hun eigen roamingkosten.

Op deze digitale kaart van United Consumers kunt u per land zien hoe hoog de roamingkosten zijn:

Bron:
www.gsminfo.nl
www.droidapp.nl

Auteur