PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Goedkope woning voor laagste inkomens

Vanaf dit jaar mogen verhuurders goedkope woningen alleen nog toewijzen aan de laagste inkomens. Heb je meer dan die grens, dan is een goedkope woning vrijwel uitgesloten.

De grens

Per 1 januari 2016 gelden de nieuwe regels van het Passend Toewijzen. Dat betekent dat woningen met een huur tot € 586,68 per maand alleen nog maar aan mensen met een bruto-inkomen tot € 22.100,- mogen worden toegewezen. Heeft u net wat meer inkomen, dan komt u slechts in aanmerking voor woningen die een hogere maandhuur hebben. De maximale kale huur om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, blijft € 710,68 per maand.

Aan woningzoekenden met een inkomen tussen de inkomensgrens voor huurtoeslag (vanaf € 22.100,- voor alleenstaanden en € 30.000,- voor een tweepersoonshuishoudens) en de inkomensgrens voor sociale huur, mogen corporaties wel woningen toewijzen met een huurprijs tussen de € 586,68 en € 710,68. Aan huurders met een inkomen tot € 39.874,- mag nu 10 procent worden toegewezen. Daarnaast blijft de vrije toewijzingsruimte van 10 procent bestaan.

Huurtoeslag

Een andere belangrijke wijziging voor AOW-gerechtigde huurders per 1 januari 2016 is dat het maximale vermogen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag is beperkt tot € 24.437 per persoon. De extra vrijstelling voor gepensioneerden met een bruto-inkomen tot € 20.000,- per jaar is komen te vervallen. Is het vermogen meer dan de vrijstelling, dan vervalt het recht op huurtoeslag.

Bron: Woonbond

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Janneke (niet gecontroleerd) op vr, 15-1-2016 - 18:13

Goedkope woningen, bestaan die dan? Ben op zoek naar woning in mijn oude woonplaats. Zag een bovenwoning van 47m2 die al bijna 650 euries kostte per maand. Straks mogen we als minima in kipcaravannetjes wonen omdat de huren onbetaalbaar zijn.

Door ton van der stelt (niet gecontroleerd) op vr, 15-1-2016 - 07:04

eerst zien en dan geloven maar dit nep parlement beloofd wel meer wat ze zijn totaal onbetrouwbaar

Door J.M. Luster (niet gecontroleerd) op di, 12-1-2016 - 17:06

Dit is betutteling want in de praktijk keken mensen toch al vooral naar hun portemonnee om een 'passende' sociale huurwoning te zoeken.
Achter deze zogenaamd sociale maatregel van Blok zit echter een heel andere agenda. Terwijl de HRA al jaren is blijven stijgen tot een jaarlijkse last van 13 miljard woonsubsidie voor vooral de hoogste inkomens is de huurtoeslag steeds op ongeveer eenzelfde uitgave-hoogte gebleven door het opwerpen van allerlei drempels. Blok wil maar 1 ding en dat is de huren van de sociale volkshuisvesting naar marktconforme hoogte stijgen. De prijzen op de woningmarkt zijn echter verziekt door diezelfde politieke agenda die de HRA steeds, tegen beter weten in, heeft beschermd om hiermee kiezers om te kopen. Steeds meer kiezers die een huis kopen zijn afhankelijk gemaakt van de HRA maar maakten er ook gebruik van om verder te springen dan hun financiële polsstok lang is. Dus werden ze gedwongen om een partij te kiezen die hun beloofd van de HRA af te blijven. De politiek maakt mensen bewust afhankelijk.Het is bedrijfstechnisch echter totaal onnodig om huren van de sociale volkshuisvesting te hoog (marktconform) te maken. Dus werden er allerlei kunstgrepen toegepast zoals de een mislukte privatisering (hoger management vindt het persoonlijk uiteraard zeer geslaagd) en de door elke deskundige verafschuwde huurdersheffing. Ook is er ingezet op het creëren van kunstmatige schaarste door te suggereren dat eerst maar eens het aantal scheefwoners (...woord) uit te roken en veel bouwplannen te stoppen terwijl nieuwbouw, juist tijdens de crisis, veel goedkoper had kunnen zijn. Maar ja, dan zouden de overheden minder WOZ-inkomsten kunnen krijgen,de huizen prijzen blijvend lager en de banken (niet het onbelangrijkste!) lagere balansen hebben.
Blok wil de HRA beschermen ten koste van de huurtoeslag die alleen al hoger wordt door z'n eigen maatregelen.
Van het woord sociale volkshuisvesting, waar het buitenland net als vroeger over ons pensioenstelsel jaloers op is, krijgt Blok acute allergische reacties. VVD staatssecretaris Wiebes, vroeger wethouder in A'dam, schaamde zich zelfs tegenover een ander soort buitenlandse gasten om te vertellen dat er nog zo'n groot aantal gewone Amsterdammers in de stad woonden waarvan hij uit de belasting-ruif at.
Dat zou toch niet meer van deze tijd zijn. Weg met dat gewone plebs. Zet ze uit hun 'goedkope' woningen want die kunnen we voor veel geld kwijt aan mensen met geld.

Door M.C. Van Amstel op di, 12-1-2016 - 15:17

Weer zo'n kromme regel. Ons inkomen is rond die 22.000 per jaar. De huur van bijna alle woningen die de afgelopen tijd vrij zijn gekomen is opgetrokken naar € 710,68.
Eengezinswoningen èn appartementen. Wij kunnen dus niet meer verhuizen want er zijn geen woningen meer onder de € 586,68

Door Bert (niet gecontroleerd) op di, 12-1-2016 - 14:05

mensen worden steeds meer gedwongen om in plaats van te huren gaan kopen, en dat is nou net wat deze regering wil.
de huurder wordt de nieuwe melkkoe net zoals ouderen. regering bedankt!

Door A.Kuipers (niet gecontroleerd) op di, 12-1-2016 - 12:27

wij zitten met het probleem dat mijn vrouw nog moet werken tot Juni 2017 en ik heb al AOW met erg laag pensioentje maar de belasting kijkt altijd een jaar terug toen hadden we een inkomen van totaal van 57000 euro maar we moeten nu leven en een ander huis hebben door mijn ziekte (ik kan haast geen trap meer lopen)maar krijgen door ons oude inkomen nu geen weoning die wat goedkoper moet zijn omdat als mijn vrouw AOW krijgt de huur niet meer kunnen betalen ook al omdat we veel geld aan mijn ziekte kwijt zijn wat is nu voor ons de oplossing want ik denk dat er wel meer mensen hier mee temaken krijgen of al hebben.