Grote verschillen tegemoetkoming chronisch zieken

Zorgverzekering
Getty Images

Mensen met een handicap of chronische ziekte maken hoge zorgkosten. Sinds 2015 kunnen zij bij hun gemeente aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming. Na zeven jaar zijn er grote verschillen ontstaan. Het bedrag kan oplopen tot ruim duizend euro, maar er zijn ook gemeenten die nog geen honderd euro geven.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer. De maximale tegemoetkoming varieert van 1095 euro in Amsterdam tot 80 euro in Maastricht. Ook zijn er grote verschillen over wie aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming. In bijvoorbeeld Middelburg, Venray en Wassenaar is er een inkomensgrens van 110 procent van de bijstandsnorm. Andere gemeenten, zoals Arnhem, Ede en Den Haag geven nog compensatie bij 150 procent van de bijstandsnorm.
Waar een chronisch zieke de vergoeding voor mag gebruiken, verschilt ook per gemeente. Bij de ene plaats mag een chronisch zieke het inzetten om het eigen risico te compenseren, terwijl het in andere gemeenten puur bedoeld is voor aantoonbare meerkosten.

Onbekendheid

Chronisch zieken en gehandicapten die meerkosten maken vanwege hun ziekte of handicap kunnen moeilijk informatie vinden over de tegemoetkoming. Websites van meer dan de helft (193) van de gemeenten noemen de tegemoetkoming in het geheel niet. Grote gemeenten waar chronisch zieken in het duister tasten zijn onder andere Eindhoven, Goud\a, Leiden en Alkmaar. Zeventien gemeentes zeggen maatwerk te bieden, maar nergens op de site is een maximumbedrag terug te vinden. De overige gemeenten (134) bieden meer duidelijkheid en vermelden een geldbedrag op site waar chronisch zieken en gehandicapten aanspraak op kunnen maken.
 

Auteur 
Bron 
  • Independer