Hoe werkt het energieplafond zonder slimme meter?

Getty Images

Inmiddels heeft driekwart van de huishoudens een slimme meter die het energieverbruik razendsnel doorgeeft aan de energieleverancier. Maar honderdduizenden huishoudens met een ouderwetse meter, kunnen straks niet zomaar aanspraak maken op het energieplafond.

Dat meldt RTL Nieuws. Slimme energiemeters kunnen sowieso iedere maand het verbruik aflezen en als je toestemming hebt gegeven kunnen ze dat veel vaker.

Dat kan handig zijn om via een app het dagelijkse verbruik in de gaten te houden.  En het is handig om straks het te controleren of je niet meer verbruikt dan het energieplafond dat vanaf 1 januari 2023 gaat gelden: 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur (kWh) stroom per jaar. Tot die grens betaal je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 40 cent per kWh. Gebruik je meer? Dan betaal je het waarschijnlijk veel duurdere normale tarief, omdat vanaf volgend jaar de belastingverlaging op energie vervalt.

Maar wat als de energieleverancier je verbruik niet automatisch uit kan lezen, omdat er nog geen nieuwe, slimme, meter hangt?

Daarom is het voor alle huishoudens met een ouderwetse meter (met draaischijf) van groot belang om de meterstanden op tijd door te geven aan het energiebedrijf. Geef je géén meterstanden door, dan doet de energieleverancier een schatting die dus ook nadelig uit kan pakken.

Meterstanden doorgeven kan vaak via de website van de energieleverancier of per kaart en als het goed is informeert de energieleverancier klanten daar de komende weken nog over.

Auteur