Hypotheek ligt steeds meer op straat

Mag dat zomaar?

Getty Images

De laatste tijd zie ik vaak televisiereclames van het bedrijf Kadasterdata. Je kan er allerlei informatie over huizen van anderen opvragen, van verkoopprijzen tot en met de hoogte van iemands hypotheek aan toe. Is dat legaal?

Dat een bedrijf als Kadasterdata afgelopen tijd veel reclame heeft maakt, is zo vreemd niet. Voor 1 maart krijgen huiseigenaren hun jaarlijkse WOZ berekening thuis gestuurd. Als ze bezwaar willen maken, hetgeen vaak tot eind mei kan, hebben ze de taxaties van ongeveer gelijke huizen in de buurt nodig. Als die duidelijk lager liggen, is een bezwaar zeer kansrijk. Kadasterdata kan deze informatie tegen betaling leveren.

[[adsense]]

Maar u heeft het goed gezien, de openbaarheid van woongegevens gaat veel verder. Zelfs de hoogte van de hypotheek die iemand afsluit, kan je tegen betaling van 10 of 20 euro opvragen. Dat was al een tijdje zo, maar eigenlijk wisten alleen makelaars, notarissen of banken die gegevens te vinden. Door de digitalisering van deze  informatie, zien bedrijven kans er gemakkelijk toegankelijke producten voor particulieren van te maken.
Het merendeel van de wooninformatie is in handen van gemeenten en het Kadaster, waar ook het hypotheekregister onder valt.

Deze zijn echter wettelijk verplicht hun  ‘data’ tegen kostprijs beschikbaar te stellen aan bedrijven, die er zaken mee willen doen. Dat neemt een steeds grotere vlucht. Als mensen een bod doen op een huis dat te koop staat, is het natuurlijk handig te weten hoe zwaar de hypotheek drukt, of voor welk bedrag de eigenaar het eerder gekocht heeft. Maar volgens directeur Schoots van Kadasterdata zijn er ook mensen die deze gegevens uit nieuwsgierigheid kopen. Daardoor zal de hoogte van de hypotheek van particulieren in de toekomst steeds meer op straat komen te liggen. Toch moeten mensen niet al te grote verwachtingen hebben als ze de hypotheek van de buurman gaan opvragen. Vaak zijn de hypotheken niet actueel en is dus niet te zien welk gedeelte ervan is afgelost. Dat wordt niet maandelijks in het kadaster bijgehouden.

Kadasterdata heeft overigens niets met het officiële Kadaster te maken.

Auteur