Hypotheek verhogen (voor een verbouwing)

Uw hypotheek verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Lees meer over de voor- en nadelen, kosten en fiscale regels.

Ruimer wonen, een noodzakelijke aanpassing of nodige renovatie: een verbouwing vergroot uw woongenot. Daarbij is een verbouwing in veel gevallen positief voor de waarde van de woning. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om de verbouwing te financieren met de hypotheek.

Door de lage hypotheekrente is dit extra interessant.

Om de hypotheek te verhogen is overwaarde nodig. Dit betekent dat uw huidige hypotheek lager moet zijn dan de woningwaarde. Daarnaast moet de nieuwe hypotheeksom passen binnen de huidige hypotheeknormen (maximale hypotheek op basis van het inkomen en de woningwaarde).

Op onder meer de website van ikbenfrits.nl kunt u de mogelijkheden om de hypotheek te verhogen berekenen.

Voldoet u aan deze voorwaarden, dan kunt u op twee manieren de hypotheek verhogen:

Onderhandse verhoging hypotheek: dit is mogelijk wanneer de huidige hypotheeksom lager dan de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster. U heeft bijvoorbeeld in de tussentijd afgelost of destijds bewust de hypotheek hoger ingeschreven.

Tweede hypotheek afsluiten: ook is het mogelijk om naast uw huidige hypotheek een tweede hypotheek af te sluiten.  Dit is een extra lening op hetzelfde onderpand.

Door binnen de hypothecaire inschrijving te blijven bespaart u op de notariskosten. Bij het verhogen van de hypotheek moet u verder rekening houden met kosten voor advies en bemiddeling van de nieuwe hypotheek en opnieuw een taxatie van de woning.

Door deze kosten is het verhogen van de hypotheek duur in vergelijking tot een consumptief krediet, welke u gratis kunt afsluiten. Daar tegenover staat dat de hypotheekrente een stuk lager is dan de kredietrente. We hanteren daarom de volgende vuistregel:

  • Bij een bedrag vanaf € 25.000,- is financiering met een hypotheek voordelig.
  • Bij een bedrag tot € 25.000,- het sluiten van een consumptief krediet voordelig.

Met de actuele spaarrente, kan het interessant zijn uw spaargeld deels in de woning investeren.

Zowel de hypotheekrente als de kredietrente voor een verbouwing komen in aanmerking voor fiscale aftrek. De nieuwe lening moet hiervoor voldoen aan de huidige regels voor renteaftrek, onder ander moet de lening 30 jaar minimaal anuïtair worden afgelost.

Overige tips:

  • Door de verbouwing te financieren onder NHG kunt u een rentekorting krijgen.
  • Investeren in energiebesparende maatregelen kan uw financieringsmogelijkheden vergroten.

Hypotheek verhogen? Bereken vrijblijvend de mogelijkheden.

Reactie toevoegen