Is de waterkoker een dure energievreter?

Gas is uit en stroom is in, dus lijkt het logisch om water te koken met een elektrische waterkoker. Maar wat kost dat eigenlijk?

Waterkokers zijn superhandige apparaten die binnen een mum van tijd helpen een kopje thee op tafel te zetten. En nu we van het gas afmoeten is dat natuurlijk een veel beter alternatief voor de fluitketel.

Maar waterkokers verbruiken naar verhouding veel stroom. Wat het kost, hangt onder meer af van het vermogen van een waterkoker en hoe je het apparaat gebruikt. Als we uitgaan van de aangekondigde variabele tarieven van energiereuzen Essent en Vattenfall (zo'n 26 cent per kilowattuur kWh), dan verbruikt een waterkoker al snel 3 cent per keer. Zet je het apparaat een jaar lang twee keer per dag aan, dan kost dat al snel 20 euro aan stroom per jaar.

Goedkoper water koken?

Maar het kan ook goedkoper. Ten eerste door de juiste waterkoker te kiezen. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar een hoog vermogen is duurzamer en bij de meeste modelletjes schommelt dat tussen de 1800 en 2400 watt. De waterkokers met een hoog vermogen, gebruiken méér stroom maar het water kookt ook sneller. Waar de één na een minuut of twee klaar is met een liter koken, slaat de andere pas na een minuut of vier af en dat maakt zo'n model met een laag wattage over het algemeen minder voordelig.

Met goed gebruik van een waterkoker kunt u misschien nog wel meer besparen. De waterkoker 's ochtends vullen, aanzetten, er een kopje thee uitschenken, weer terugzetten en weer aanzetten bij het volgende kopje thee, is de onvoordeligste manier om de waterkoker te gebruiken. Die moet dan steeds opnieuw een flinke hoeveelheid water verwarmen en dat is zonde van de energie. Steeds kleine beetjes verwarmen vraagt minder stroom. Of nog slimmer: kook in één keer veel en giet wat niet nodig is in een thermoskan voor de rest van de dag.
Let ook op kalkaanslag, want die aangekoekte resten zorgen ervoor dat het apparaat harder moet werken om het water aan de kook te krijgen.

Zelf rekenen?

Pricewise maakte een handige rekensom om zelf de jaarlijkse stroomkosten van een waterkoker uit te rekenen

Neem het aantal minuten gebruik waterkoker per dag  en vermenigvuldig dat met het aantal dagen gebruik per jaar.

Deel de uitkomst daarvan door 60 minuten en vermenigvuldig dat met kilowattuur dat de waterkoker verbruikt (2400 watt = 2,4 kilowatt per uur, 1700 watt is 1,7 kWh). Vermenigvuldig dat met uw stroomtarief (wij zijn uitgegaan van 26 cent per kWh) en dan heeft u de jaarlijkse kosten voor de waterkoker.