Klein pensioen en flink gespaard? De pineut in 2016

Gevolgen kunnen oplopen tot duizenden euro's per jaar

Getty Images

Door het schrappen van de zogeheten ouderentoeslag worden ouderen die flink gespaard hebben hard getroffen. Dat kan sommige ouderen duizenden euro's per jaar kosten.

Prinsjesdag bracht dit jaar goed nieuws, zoals het aanpassen van de spaartaks (vermogensrendementsheffing), waardoor spaarders vanaf 2017 iets minder belasting gaan betalen. Maar aan deze medaille zit voor sommige ouderen een keerzijde. De extra vrijstelling in box 3 voor AOW-gerechtigden met een inkomen van minder dan € 20.000 bruto per jaar vervalt namelijk vanaf 2016.

Martin van Rooijen van 50Plus waarschuwde al eerder:  “Dit treft ouderen, met een inkomen van minder dan €13.900, maar die wel wat vermogen hebben gespaard voor de oude dag." Bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, die geen pensioen hebben gespaard via de werkgever, maar zelf geld opzij hebben gezet.  Voor deze groep ouderen heeft het wegvallen van de ouderentoeslag ook gevolgen voor de huur- en zorgtoeslag en de berekening van de eigen bijdrage zorg. Door de opeenstapeling van gevolgen kan het zijn dat sommige huishoudens volgens jaar honderden euro's meer belasting betalen, toeslagen kwijtraken en een hogere eigen bijdrage krijgen voor de zorgkosten. Volgens 50Plus kan het totale effect oplopen tot €6000 per jaar

Auteur 
  • Redactie