Last van heimwee: je thuis voelen kost soms tijd

Een verhuizing en dan een nieuw huis, een andere omgeving en mensen die u niet kent. U voelt zich verloren en denkt terug aan hoe fijn het ooit was, uw oude huis, uw vertrouwde buurtje, uw lieve buren. Kortom; heimwee! 

Heimwee is een heel normaal verschijnsel. Het is een vorm van verdriet. U moet iets, waar u sterk aan gehecht was, loslaten en dat doet pijn. Niet bij iedereen steekt heimwee echter even sterk de kop op. Sommige mensen passen zich snel aan aan hun nieuwe omgeving en hebben weinig last van heimwee. Bij andere mensen kan het gevoel maandenlang aanhouden, sommige mensen worden er zelfs depressief van. Vooral mensen die zich afhankelijk opstellen en niet zo assertief zijn kunnen last krijgen van heimwee. Ze hebben het gevoel dat de verhuizing hen ‘overkomt’ en dat ze er weinig grip op hebben.

Jammer, want hoe vervelend het ook kan zijn om afscheid te moeten nemen van uw oude woonomgeving, u hebt wel degelijk grip op uw situatie. Er zijn allerlei dingen die u kunt doen om uw situatie leuker te maken en om de heimwee te verlichten. Het eerste dat u kunt doen is stoppen met dagdromen en fantaseren over uw oude huis en buurtje en hoe fijn het daar was. Misschien denkt u stiekem zelfs wel over terugverhuizen! Hoe verleidelijk het ook is om op te gaan in dergelijke gedachten, ze verergeren alleen maar de heimwee en het verdriet. Probeer de situatie liever te accepteren voor wat die is. Hoe moeilijk ook, pas als u de realiteit onder ogen komt kunt u er immers voor zorgen dat deze beter wordt.

Afleiding helpt

Fantaseren over hoe fijn het vroeger was, gebeurt vaak niet bewust of expres. Maar betrapt u zichzelf daar op, ga dan iets anders doen, het liefste iets leuks waar u uw aandacht bij nodig hebt. Maak een kruiswoordpuzzeltje of lees een boek. Ook sporten of gymnastieken kan u helpen om uw gedachten onder controle te houden. Een nog beter idee is om dergelijke activiteiten samen met anderen te doen. Sluit u aan bij een groep ouderen die ochtendgymnastiek doet, bij een knutselclub of bridgevereniging. Het maken van nieuwe vrienden en kennissen is namelijk één van de beste medicijnen tegen heimwee. Nieuwe kennissen kunnen u vertrouwd maken met uw nieuwe omgeving – waar zit de dokter, waar kunt u postegels halen – en u steunen om uw verdriet over de verhuizing te verwerken. Zij hebben dat immers zelf ook meegemaakt.         

Iedereen heeft behoefte aan contact

Niet voor iedereen is het even makkelijk om nieuwe vrienden en kennissen te maken. Op een plek waar u niemand kent, kunt u zich opgelaten en verlegen voelen en wilt u misschien het liefst gewoon wegsluipen. Onzekerheid – wat zullen ze van me vinden? – en de angst om afgewezen te worden kunnen u terughoudend maken. Want stel u voor dat de ander geen zin heeft om met u te praten, of dat het niet klikt. Dan betekent dat een knauw voor uw zelfvertrouwen. Veel mensen spelen daarom maar liever op safe en knopen geen contacten aan. Jammer, want de kans is groot dat er veel meer mensen rondlopen zoals u. Zij denken dat u vast niet met hén wilt praten en beginnen daarom maar geen gesprek. De werkelijkheid is dat de meeste mensen het allang leuk vinden als ze worden aangesproken. Trek dus de stoute schoenen aan: zorg dat u onder de mensen komt en zoek contact.  

Soms duurt het een jaar

Leuke dingen doen en een nieuwe kennissenkring zijn geen garantie dat uw heimwee met de noorderzon verdwijnt. ‘s Avonds in bed denkt u wellicht nog terug aan die goede oude tijd in uw oude huis. Maar in plaats van dat het uw leven beheerst kunt u het dan ervaren als een positieve herinnering met een weemoedig randje. Het is belangrijk om u te realiseren dat het ook gewoon tijd kost om u opnieuw ergens thuis te voelen. Men zegt wel eens: ‘In een huis moet je elk seizoen hebben meegemaakt voordat je je er daadwerkelijk thuis voelt’. Gun uzelf die tijd.

 

11 Comments

Door albertha van bergen (niet gecontroleerd) op di, 3-3-2020 - 15:16

goede middag.
ik ben om mijn klein kinderen verhuist wou dichter bij ze wonen , en oppassen. ik had me het anders voor gesteld mijn man vind het best nergens last van ik heb spijt veel spijt en wil graag terug ons oude huis is verkocht , maar ik moet me zelf de tijd gunnen ik wacht tot alles is rustig is geworden , maar dan neem ik een beslissing.

Door Marisja (niet gecontroleerd) op za, 21-12-2019 - 20:13

Ik woon nu twee maanden in mijn nieuwe huis. En het is prachtig. Maar de omgeving is niet dat wat ik verwacht had. De doorlopende weg is op bepaalde tijden meer een snelweg en ik wordt er gek van. De heimwee naar mijn oude kleine huisje wordt met de dag groter en afgelopen week ben ik ook week boodschappen in de oude buurt gaan doen.Ik herken mijzelf gewoon niet , 1 bok zenuwen. En mijn man en zoon snappen er niets van. Zij zijn helemaal happy hier

Door Jacqueline (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 05:35

Deze woorden sterken mij.

Door Mar (niet gecontroleerd) op di, 1-10-2019 - 22:24

Wij zijn 4 maanden verhuisd en heb heimwee naar mn vorige huisje, ook al is dat te klein. De buurt alles dichtbij huis, mis ik enorm. Nu hebben we wel een lekker ruim huis , maar deze buurt dat wil ik niet. Overal ver vandaan, mensen ken ik niet.

Door Ellen van Kampen (niet gecontroleerd) op vr, 16-8-2019 - 21:12

Jammer dat er in mijn ogen zo lichtzinnig over gedacht wordt. Ook ik heb geruime tijd, na 3 jaar verhuisd te zijn, vage en depressieve klachten. Inmiddels weet ik dat ik terug verlang naar mijn vertrouwde omgeving waar mijn familie woont. Dit gaat niet over en adviseer mensen om indien mogelijk terug te gaan, want de deur niet meer uitkomen is een gevangenis en ondermijnd je gezondheid.

Door Ellen van Kampen (niet gecontroleerd) op vr, 16-8-2019 - 21:10

Jammer dat er in mijn ogen zo lichtzinnig over gedacht wordt. Ook ik heb geruime tijd, na 3 jaar verhuisd te zijn, vage en depressieve klachten. Inmiddels weet ik dat ik terug verlang naar mijn vertrouwde omgeving waar mijn familie woont. Dit gaat niet over en adviseer mensen om indien mogelijk terug te gaan, want de deur niet meer uitkomen is een gevangenis en ondermijnd je gezondheid.

Door Adrie (niet gecontroleerd) op vr, 5-7-2019 - 13:18

Ik heb zelf ook dat verschrikkelijke gevoel van heimwee..Als ideaal zag ik het om naar mijn ouderlijk huis te verhuizen. Het is uit gelopen op een diepe teleurstelling.. Terug naar mijn appartementje in de binnenstad kan ik niet meer.. Toch hoop en bid ik dat het ooit wegzakt.

Door Julian (niet gecontroleerd) op di, 4-6-2019 - 00:02

Ben ook verhuisd met gezin. Hoop dat dit nare gevoel minder wordt. Soms weet ik niet meer wat ik kan doen om het gevoel te verminderen. Ik hoop op het beste.

Door Adrie (niet gecontroleerd) op wo, 15-5-2019 - 15:50

Ik ben ook verhuisd en heb spijt. Ik woon nu wel groter, dat wilde ik altijd. De heimwee terug kwam pas na een jaar. Terug kan ik niet meer. Blijven vechten tegen de heimwee doe ik maar valt niet mee. Ik hoop dat het een keer weg gaat zakken.

Door F.leone (niet gecontroleerd) op ma, 29-4-2019 - 18:04

Ik ben verhuist om dichter bij mijn dochter te wonen, maar mis mijn oude omgeving, mijn huisje en buren en kan maar niet wennen aan mijn nieuwe huis, ondanks lieve buren enz... heb echt verdriet en depri en lichamelijke klachten. Ben nu anderhalf jaar verder en wil zo graag terug. Kom hier niet uit.