Liever hogere hypotheekrente

De rentevaste periode van mijn spaarhypotheek loopt over een paar maanden af, ik heb nu nog 4,5 procent rente, maar dat wordt volgens de bank zeker een procent lager.  Ik heb liever een hogere rente want anders stijgen mijn maandlasten. Wat is wijsheid?

Ik kan me goed voorstellen dat u liever een hogere rente hebt voor uw spaarhypotheek. Een hogere rente op het geleende deel geeft u dezelfde rente op het spaardeel. Daalt de rente op het leendeel, dan hebt u minder hypotheekrente aftrek. Omdat de lagere rente inhoudt dat u ook minder vergoed krijgt op het spaardeel, moet u maandelijks meer eigen geld in leggen om aan het einde van de looptijd uw hypotheek af te kunnen lossen. Per saldo stijgen door de lage rente uw maandlasten.

U kunt natuurlijk de bank vragen om een hogere rente te mogen betalen. U kunt ook de alternatieven onderzoeken. Bijvoorbeeld door de huidige spaarhypotheek om te zetten in een annuïteiten hypotheek, dan lost u geleidelijk af, maar hebt wel het voordeel van de lagere rente. Gaat het u minder om aflossen dan om de maandlasten, overweeg dan de aflossingsvrije hypotheek. U kunt deze al afsluiten tegen 2,5 procent rente, u lost niet af en hebt geen fiscaal voordeel meer, maar uw maandlasten zijn door de lage rente wel veel lager dan nu.
Sluit u uw spaarhypotheek over, vraag dan wel of er nog fiscale gevolgen zijn voor de rente die u op uw spaardeel hebt ontvangen. Loopt uw spaarhypotheek minder dan 15 jaar, dan kan er nog een fiscale claim zijn op de ontvangen rente.

Reactie toevoegen