Luchtvaartmaatschappij mag brandstoftoeslag berekenen

vliegtuig tanken
Getty Images

Door de gestegen brandstofprijzen kunnen reizigers die enige tijd geleden een vliegreis hebben geboekt, het bericht ontvangen dat de reissom wordt verhoogd met een brandstoftoeslag. Dat is toegestaan. Na de boeking kan onder voorwaarden de reissom worden verhoogd.

Dat meldt claimorganisatie EUclaim. Standaard onderdeel van de reissom is een brandstofheffing. Dat is het deel van de reissom dat voor brandstof is gereserveerd. Blijkt na boeking dat dit niet voldoende is, dan kan de luchtvaartmaatschappij een extra brandstoftoeslag in rekening brengen in de vorm van een extra toeslag op de reissom.
Ook na het boeken van een pakketreis (vlucht plus accommodatie) mag de luchtvaartmaatschappij onder voorwaarden een brandstoftoeslag heffen. De toeslag mag maximaal acht procent van de reissom zijn en mag tot twintig dagen voor vertrek in rekening gebracht worden. Als aan deze voorwaarden is voldaan, moet de reiziger betalen. Er is geen recht om de reis kosteloos te annuleren.
Rekent de luchtvaartmaatschappij meer dan acht procent brandstoftoeslag, dan mag de passagier de reis kosteloos annuleren. In theorie kan de passagier dan op zoek gaan naar een voordeliger alternatief, maar in de praktijk zal dat niet meevallen. De prijzen van vliegtickets zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Wie op reis wil, zal dus niet gemakkelijk onder de brandstoftoeslag uit kunnen komen.

Auteur 
Bron 
  • EUclaim