Meer mensen bellen voor hulp bij geldzorgen

Steeds meer mensen trekken aan de bel bij 0800-8115: het landelijke telefoonnummer dat mensen met geldzorgen voorziet van advies en doorschakeling naar lokale schuldhulpverlening. Dat meldt de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), waar het telefoonnummer onderdeel van is.

Geldzorgen

In een online artikel van Radar is te lezen dat vorig jaar 7600 verontruste mensen naar de gratis beldienst belden. De meeste van deze bellers maakten zich zorgen over het betalen van de rekeningen. Het ging bij hen vaak om bedragen van honderden euro’s aan vaste lasten, zoals de huur of de energierekening. Ook werd het landelijke nummer vaak gebeld door ondernemers die, bijvoorbeeld door de coronamaatregelen, een deel van hun werk waren kwijtgeraakt.

Passende hulp 

Het aantal telefoontjes naar het landelijke nummer nam vorig jaar bijna iedere maand toe. Toch is het lastig om conclusies uit deze cijfers te trekken, meldt een woordvoerster van het NSR, omdat de beldienst pas sinds september 2020 bestaat. Volgens de woordvoerster verwijst de beldienst 95 procent van de bellers naar passende hulp, zoals de organisaties Schuldhulpmaatje, een financieel adviseur of de eigen gemeente. In andere gevallen biedt het telefoonnummer aan mensen een luisterend oor.  

De Nederlandse Schuldhulproute 

De NSR is een initiatief, waarbij bedrijven en overheden zijn aangesloten om mensen uit de schulden te houden. Het werd in 2019 door verschillende banken opgericht en heeft als doel om schulden te voorkomen en in een vroeg stadium signalen op te vangen van mensen die grote kans hebben om op termijn in financiële problemen te komen.

Bron(nen):