Meer verduurzaming door hogere gasprijs

Getty Images

Een op de vijf huiseigenaren neemt versneld verduurzamingsmaatregelen vanwege de gestegen gasprijs. Bijna driekwart van de huiseigenaren maakt zich zorgen over de hoge gasprijs.

Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Ruim twee derde van de ondervraagden bij wie de energierekening al omhoog is gegaan, heeft te maken met een stijging van meer dan 75 euro per maand. Van de huiseigenaren mety een hogere gasprijs, wil de helft het huis verder verduurzamen. Vooral de aanschaf van een warmtepomp is populair.

Subsidie

Huiseigenaren die hun huis willen isoleren en/of een (hybride)warmtepomp willen installeren, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. De bedragen hiervoor zijn verhoogd. Huiseigenaren krijgen sinds begin dit jaar ongeveer dertig procent van de kosten terug. Voorheen was dat twintig procent.

De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonnen. Ze kunnen subsidie aanvragen als zij twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren, of één isolatiemaatregel combineren met een (hybride)warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.
MilieuCentraal heeft als indicatie berekend dat voor een hoekwoning het isoleren van spouwmuur en vloer samen zo'n 3.900 euro kost. De subsidie bedraagt 1.300 euro, de huiseigenaar betaalt dan zelf 2.600 euro. Bij een lage gasprijs (80 cent per kuub) is de besparing ruim 800 euro per jaar en de terugverdientijd rum 3 jaar. Bij een hogere gasprijs is de terugverdientijd korter.

Bron: Eigen Huis

Auteur