Minder huurtoeslag dreigt voor honderdduizenden huishoudens

Getty Images

Een plan om de huurtoeslag te baseren op een 'normhuur' kan slecht uitpakken voor bijna 300.000 huurders van sociale huurwoningen, want die krijgen daardoor minder huurtoeslag.

Daarvoor waarschuwt de Woonbond, de belangbehartiger voor huurders.

Het effect van deze plannen op de lange termijn is nog onduidelijk, maar het aantal huishoudens dat huurtoeslag misloopt kan volgens de Woonbond zelfs oplopen tot 700.000. Juist gezinnen en alleenstaanden die huurtoeslag ontvangen, kunnen dat geld niet missen in een tijd waarin velen van hen al in problemen komen door stijgende prijzen.

De boosdoener: normhuur

Het kabinet heeft voorstellen gedaan om de huurtoeslag aan te passen. De meest ingrijpende wijziging is om de huurtoeslag voortaan niet meer vast te stellen op basis van de huur die een huurder daadwerkelijk betaalt, maar op basis van een zogeheten normhuur. Voor de grootste groep huurders wordt die normhuur 520 euro. Huurtoeslagontvangers met een hogere huur gaan er daardoor op achteruit. Dat verschil kan variëren van enkele euro’s tot 100 euro per maand. Het gaat om huurders die in een sociale huurwoning (komen te) wonen met een huur boven 550 euro. Minder huurtoeslag maakt het voor hen alleen maar moeilijker om rond te komen.

Nieuwe huurders die in een sociale huurwoning komen met een huurprijs boven 550 euro gaan voortaan veel minder huurtoeslag krijgen. Dat geldt dus ook voor huurders die verhuizen. Zodoende kan het aantal huurders dat ermee te maken krijgt oplopen tot wel 700.000.

De Woonbond pleit er daarom voor de Huurtoeslag gewoon vast te stellen op basis van de daadwerkelijke huur van de bewoner.

Auteur 
  • Webredactie