Postzegel duurder in 2019

Getty Images

Postzegels worden vanaf komend jaar 4 eurocent duurder. Daarmee hoopt PostNL de daling van het aantal bezorgde brieven en kaarten te compenseren. Een gewone postzegel kost momenteel 83 cent, dat wordt vanaf 2019 verhoogd naar 87 cent.

Het laagste frankeermachinetarief stijgt van 77 naar 81 cent. Een aangetekende brief gaat 8,45 euro kosten, 5 cent meer dan nu. De kosten van het versturen van een pakketje blijven gelijk, namelijk 6,95 euro.

Pakketten

De zogenaamde e-commerce tak – de versturing van pakketten –  wint de afgelopen jaren flink aan terrein. Zo’n 49 procent van de omzet van PostNL bestaat uit de omzet van e-commerce. Dat terwijl het aantal bezorgde brieven en kaarten alleen maar daalt. In de periode juli tot en met september van dit jaar daalde dat aantal met bijna 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Om dat laatste te compenseren verhoogt PostNL de tarieven van postzegels inmiddels jaarlijks. In 2010 kostte een zegel nog 44 cent. Negen jaar later is die prijs bijna verdubbeld.

Het postorderbedrijf had de tarieven voor 2019 nog meer kunnen verhogen. De Autoriteit Consument en Markt bood namelijk ruimte voor een verhoging van 14,2 procent. PostNL koos voor een verhoging van zo’n 5 procent.

Bron: AD en PostNL

Auteur 
  • Redactie