Premie reden overstap zorgverzekering

Getty Images

De meest genoemde reden om over te stappen naar een andere zorgverzekering is de hoogte van de totale premie. Dit is voor bijna een op de drie verzekerden de doorslaggevende reden voor de wisseling. Een op de vijf verzekerden stapt over omdat zij niet tevreden zijn over de dekking van de aanvullende verzekering.

Dit blijkt uit een onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Vanaf 2011 stapt ieder jaar tussen de acht en tien procent van de verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Vorig jaar was dit acht procent.

Verzekerden die niet overstappen doen dit in meerderheid omdat ze tevreden zijn over de dekking van de totale polis (52 procent) of van de basisverzekering (23 procent). Veertig procent blijft omdat ze al heel lang bij dezelfde verzekering zitten. Verzekerden kunnen verschillende redenen tegelijkertijd hebben om niet over te stappen.

Klare taal

Patiënten en cliënten in de zorg willen meer duidelijkheid over zorgverzekering. Er zijn nu drie soorten polissen – natura, restitutie en combinatie – maar niemand begrijpt waar die polissen voor staan. Naam en inhoud zijn te ingewikkeld. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en het LOC (Landelijk  Overleg Cliëntenraden) in een brief naar de Tweede Kamer.

Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit vinden de namen onduidelijk. Patiëntenfederatie en LOC willen dat de minister en zorgverzekeraars duidelijkere benamingen kiezen voor de zorgpolissen. Daarnaast is vaak ook onduidelijk met welke zorgaanbieders de zorgverzekeraar een contract heeft. Patiëntenfederatie en LOC vinden dat zorgverzekeraar dat al in november bekend moeten maken. Dat gebeurt nu soms veel later.

Auteur 
Bron 
  • Nivel
  • Patiëntenfederatie Nederland