Senioren reizen goedkoper met trein en bus: binnen en buitenland

Senioren hebben op reis vaak een streepje voor. Vooral reizen met de trein wordt stukken goedkoper, en er is nog meer. Een greep uit interessante kortingen in binnen- en buitenland.

Dit is een artikel uit 2011 en mogelijk niet geheel up-to-date.

 

Nederland

Het Voordeelurenabonnement van de NS kost €55 per jaar en biedt normaal gesproken 40 procent korting voor reizen na 9 uur. 60-plussers kunnen het abonnement uitbreiden met zeven Keuzedagen. Tijdens deze Keuzedagen (op dinsdag, woensdag of donderdag vanaf 9 uur, in juli en augustus ook op maandag en vrijdag) reist u voor slechts €2 per dag met de trein door heel Nederland. In de tweede klas. U kunt ook kiezen voor het comfort van de eerste klas, dat kost €6 per dag. 60-plussers ontvangen bovendien een RailPlus-kaart. Daarmee krijgt u 25 procent korting op veel treinreizen in Europa.

In Dordrecht, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam kunt u buiten de spits gratis met de bus reizen, mits u in het bezit bent van een OV-chipkaart. In Eindhoven moet u in het bezit zijn van een stadspas. Tot nu toe kennen alleen Amsterdam en Rotterdam een verplichte OV-chipkaart. Daarbuiten reist u met de strippenkaart. Normaal kost die €7,70 per vijftien strippen, 65-plussers betalen €5.

België

Ook in België kunnen ouderen goedkoper reizen met de trein. Wie kiest voor het seniorenbiljet betaalt €5,20 in de tweede en €12 in de eerste klas voor een retourtje tussen twee zelf te kiezen stations. U kunt de kaartjes bestellen via www.b-rail.be. Maar let op: de grensstations zijn uitgesloten! Het kan dus voordeliger zijn vanuit Nederland een kaartje naar een station in België te boeken.

Tot 2006 kende België een Plus-3-Pas die 55-plussers korting gaf op tal van musea, theaters en bioscopen. De pas bestaat niet meer, maar de kortingen soms nog wel. Vraag ernaar. Pretparken zoals Plopsaland De Panne is voordeliger voor grootouders van 70 jaar en ouder. Zij betalen geen €29 maar €8. Bobbejaanland en Walibi geven 55-plussers een korting van €4.

Duitsland

De BahnCard 50 geeft 50 procent korting op alle treinreizen. Alleen kost deze kaart €230 voor de tweede klas. Eerste klas is twee keer zo duur. Senioren van 60 jaar betalen voor de BahnCard 50 slechts de halve prijs. Als u samen met de trein door Duitsland reist, hebt u de aanschaf van deze kaart er snel uit.

Frankrijk

De Thalys heeft beperkte plaatsen beschikbaar met een gereduceerd tarief voor 60-plussers. Zo vonden we eind maart nog een retourtje Parijs in begin juni voor €70. Dat is minder dan de helft van de normale prijs. 60-plussers met een Voordeelurenabonnement krijgen onder voorwaarden een Railpluskorting van 25 procent op buitenlandse treinreizen.

Net als in Duitsland kunt u ook in Frankrijk een kortingskaart voor senioren kopen. Daarvoor moet u 60 jaar of ouder zijn en de zogeheten Carte Senior kost €56 per jaar. De kaart geeft kortingen van 25-50 procent op treinreizen en biedt voordeel als u een auto huurt bij Avis en overnacht bij Accor hotels.

Groot-Brittannië

Voor 60-plussers is op de Eurostar-trein een beperkt aantal plaatsen beschikbaar vanaf €88. Zijn deze stoelen reeds vergeven? Dan kunt u ook hier gebruikmaken van uw Voordeelurenabonnement en de bijbehorende Railpluskorting.

Wilt u goedkoop reizen? De bussen van National Express bieden 30 tot 50 procent korting aan 60-plussers (www.national-express.com). Wilt u ook daar met de trein reizen? Op alle stations (en online via www.senior-railcard.co.uk) is de British Senior Railcard te koop. Die kost £26 (ca €32) en geeft 33 procent korting op treinreizen buiten de spits en Londen. In Londen zijn de gratis musea zoals de National Gallery en het British Museum absolute aanraders voor jong en oud.

Italië

Ook Italië kent een eigen variant op de kortingskaart: de Carta d’Argento. Het is een soort uitbreiding op de Railplus, die 15 procent korting geeft op binnenlandse ritten. De kaart kost €30 en is beschikbaar voor 60-plussers (verkrijgbaar via www.trenitalia.com).

Portugal

In Portugal hoeven senioren geen extra passen aan te schaffen om met korting te treinen. 65-plussers en kinderen tussen de 3 en de 14 reizen voor de helft van het normale tarief. U moet u wel kunnen legitimeren.

Spanje

De relatief nieuwe prijsvechter Vueling vliegt tegen scherpe tarieven naar Spanje (zie hiervoor voor vliegtarieven). Een kwart goedkoper treinen naar Spanje kan met het Voordeelurenabonnement van de NS. In Spanje zelf kunnen 65-plussers voor slechts €5 de zogeheten Tarjeta Dorada (Gouden Pas) aanvragen. Daarmee krijgt u van maandag tot donderdag 40 procent korting. In het weekend reist u 25 procent voordeliger.

Op zoek naar een mooi hotel voor een zachter prijsje? De chique hotelketen Paradores geeft 55-plussers een ‘Golden Days’ korting van 30 procent. U bent dan wel verplicht een ontbijt bij te boeken en het aantal kamers met deze korting is beperkt (www.paradores.es).

Tip: Niet alle bedrijven lopen te koop met kortingen. Wilt u in aanmerking komen voor een seniorenregeling, vraag er dan altijd naar, waar u ook reist. In Duitsland hebben restaurants bijvoorbeeld vaak een ‘seniorenteller’. Kleinere porties voor een kleiner prijsje. Staat niet op de kaart, maar het bestaat wel. Bij de ene organisatie ben je eerder senior dan bij de ander. Soms gelden de kortingen al vanaf 50 jaar, soms pas vanaf 70. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren, zodat er geen discussie ontstaat over uw leeftijd.

Bron(nen):
  • Plus Magazine