Spijt van financiële afspraken na echtscheiding

Getty Images

Meer dan de helft van de mensen die de afgelopen drie jaar zijn gescheiden, heeft spijt van de daarbij gemaakte afspraken. 42 procent had de financiën achteraf anders willen regelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction. 'Angst voor financiële gevolgen' is de grootste zorg voor mannen én vrouwen bij een leven na scheiding. Ondanks die angst schakelt 39 procent van de mensen geen hulp in bij het overzien en regelen van hun financiën bij scheiding. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of wie ze kunnen inschakelen. Aegon biedt daarom de 'Financiële Vooruitblik bij Scheiden' aan, een concrete actie uit het Actieplan Financiële Zelfredzaamheid uit 2018.

Het overzicht is bedoeld voor partners die uit elkaar gaan en al voorlopige afspraken hebben gemaakt, maar de exacte gevolgen willen weten voordat ze iets vastleggen. De vooruitblik geeft, volgens Aegon, een helder beeld van de financiële situatie vlak na de scheiding en op belangrijke momenten later in het leven, bijvoorbeeld als de alimentatie wegvalt of de ex-partner met pensioen gaat. Door vooraf inzicht in de gevolgen te krijgen, kunnen partners betere afspraken maken.

Beide partners betalen afzonderlijk 75 euro voor het Financiële Vooruitblik, dat werd ontwikkeld met hulp van onder meer het Nibud en de brancheverenigingen van familierechtadvocaten (vFAS) en echtscheidingsadviseurs (RFEA). Stellen met een laag gezamenlijk inkomen kunnen in aanmerking komen om de Financiële Vooruitblik bij Scheiden kosteloos af te nemen.

Auteur 
Bron 
  • Amweb
  • Aegon Nieuws