Steden hebben geen geld meer voor zwembad of bibliotheek

Grote en middelgrote steden waarschuwen dat bezuinigingen onvermijdelijk zijn. Daardoor moeten zwembaden, bibliotheken of andere voorzieningen sluiten.

Tekort

Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van grotestedennetwerk G40, slaat alarm in het AD: de komende vier jaar zal het tekort in de steden stijgen tot een half miljard. Zwembaden en bibliotheken verdwijnen en ook op onderhoud aan de openbare ruimte moet bezuinigd worden.

Meer verantwoordelijkheid

De tekorten zijn ontstaan omdat gemeentes de afgelopen jaren meer taken van het Rijk hebben overgenomen, maar minder geld kregen dan verwacht. Omdat gemeentes – in tegenstelling tot het Rijk - geen begrotingstekort mogen hebben moeten ze bezuinigen. 

Buiten de randstad

Het steekt Groningse wethouder Paul de Rook dat het Rijk juist geld overhoudt: “Het kan niet zo zijn dat op rijksniveau meer dan tien miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken” zegt hij tegen het AD. Vooral steden buiten de randstad, zoals Groningen, Leeuwarden, Enschede en Nijmegen hebben het zwaar. “Steden die een centrumfunctie in de regio vervullen komen straks geld tekort” zegt De Rook. Hij pleit voor verder onderzoek.

Bronnen: Algemeen Dagblad