Supermarkten voeren prijsverhoging nauwkeurig door

Getty Images

De supermarkten in ons land lijken de btw-verhoging van 6 naar 9 procent netjes door te voeren in de prijzen van duizenden producten.

Uit analyse van InPrijsVerhoogd.nl, een website die dagelijks tienduizenden online prijzen van supermarkten bijhoudt, blijkt dat de prijzen tussen 3 december en 3 januari gemiddeld met 3 procent zijn gestegen.''Een btw-verhoging van 3 procentpunt komt neer op een effectieve prijsverhoging van 2,83 procent. Een zuivere verhoging zou dus 2,83 procent zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat ze 0,17 procent teveel hebben verhoogd,'' vertelt Matthijs Neppelenbroek, mede-oprichter van IPV data.

Dat lijkt een klein verschil, maar door de enorme jaaromzet in de supermarktbranche is 0,17 procent toch 60 miljoen euro extra omzet. Neppelenbroek: ''Kijk, al dat extra werk met het aanpassen van de kaartjes op de schappen, moet natuurlijk ook worden betaald.''

Volgens IPV data heeft de helft van de supermarkten veel prijzen verhoogd op 1 januari, de andere helft juist een dag later. Opvallend is dat de supermarkten Dirk en Delta hun prijzen verhoogden met 2,5 procent, minder dus dan de 2,83 procent. 

Bron 
  • NOS