Test: de beste warmtepompdroger

Getty Images

De een vindt een wasdroger een overbodig, energie slurpend apparaat. Een ander heeft geen plek om de was buiten te hangen en zweert bij een droger. Tegenwoordig zijn warmtepompdrogers de standaard. De beste? Siemens WT44W562NL en Bosch WTW84562NL.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De Siemens (€630) en de Bosch (€680) zijn technisch identiek. Het is een grote droger met een capaciteit van 9 kg wasgoed. De wasdroger heeft een zelfreinigende condensator. In het gebruik is deze droger duurder dan andere topdrogers, maar dat wordt gecompenseerd door de lagere aanschafprijs en de goede droogprestaties. Alleen de Beko DPU7380X krijgt een hoger testcijfer voor het drogen.

Warmtepomp

Warmtepompdrogers zijn een speciaal type condensdroger, die veel efficiënter omgaan met de warmte. Ze verbruiken aanzienlijk minder stroom dan luchtafvoerdrogers en gewone condensdrogers. Dit levert een aanzienlijke besparing op de energierekening op. Nadeel is de hogere aanschafprijs, een langere droogtijd en meer onderdelen die kapot kunnen gaan.  In de regel zijn warmtepompdrogers op de lange termijn goedkoper. Traditionele condens- en luchtafvoerdrogers zijn op de lange termijn alleen voordeliger als ze slechts een paar keer per maand worden gebruikt. Naar schatting is ongeveer zestig procent van de verkocht wasdrogers een warmtepompdroger.

Bron: www.consumentenbond.nl/wasdroger/beste

Auteur 
  • Perry van Dijk