Verloren recht van overpad

Vraag van de week

Getty Images

Wij wonen in een straat met twee-onder-een-kap woningen. Tussen iedere twee woningen is steeds een royale ruimte  die wij met onze oude buren gebruikten om met de caravan achter de woning te kunnen komen. Toen wij met onze caravan van vakantie terugkwamen hadden de nieuwe buren een schutting in het midden van de doorgang geplaatst. De ruimte die overblijft is te krap om de caravan door te kunnen vervoeren. Mogen de buren dat zo maar doen of gaan ze hun boekje te buiten?

Hoe de ruimte tussen de woningen gebruikt mag worden hangt enerzijds van de koopakte af en anderzijds van de afspraken die u samen maakt. In de koopakte van de woning kan de ruimte benoemd zijn met een erfdienstbaarheid, ook wel recht van overpad genoemd. U moet dan tolereren dat de buren gebruik maken van uw ruimte om achter hun huis te kunnen komen en andersom. We zien dat veel als de ruimte - zoals bij u - te krap is om op eigen grond bij de achtertuin te kunnen komen en dan vooral als de garage achter het huis geplaatst is. Wat ook voorkomt is dat de koopakte niets zegt over het gebruik tussen de woningen maar dat de eigenaren daar samen afspraken over hebben gemaakt.

Staat er in de akte dat er een recht van overpad is dan zijn de nieuwe buren hun boekje te buiten gegaan en zullen ze de schutting moeten afbreken. In ieder geval zover dat de caravan weer achter het huis geplaatst kan worden. Zonder dit recht van overpad hebben de buren wel het recht om over hun eigen grond te kunnen beschikken.

Met het recht van overpad moet u in gesprek met de buren en hen wijzen op de verplichtingen die zij en u wederzijds hebben. Zonder recht van overpad zult u in gesprek moeten met de buren en onderzoeken wat er nog mogelijk is. De advertentietekst waarin de woning te koop werd aangeboden kan dan helpen wanneer daarin over het gemeenschappelijk gebruik van de tussenruimte wordt gesproken.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.