Verzekering dekt schade sneeuwgevecht

Getty Images

Als duw- en trekwerk in de sneeuw leidt tot waterschade aan een telefoon, dan is de veroorzaker aansprakelijk voor de schade en moet de aansprakelijkheidsverzekering de schade vergoeden.

Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Tijdens een vakantie gooit een vrouw sneeuw naar haar vriend. Hij reageert nogal overtrokken en duwt zijn vriendin de sneeuw in, waardoor er sneeuw in haar kleren komt en haar iPhone waterschade oploopt. De aansprakelijkheidsverzekering weigert de schade te betalen omdat deze ontstaan is tijdens 'vriendschappelijk worstelen'. Dat valt onder sport en spel en dan ben je niet verzekerd voor aansprakelijkheid. De verzekerde is het daar niet mee eens, en stapt naar de Geschillencommissie.

Sport en spel

De Geschillencommissie vindt niet dat er in dit geval een 'spel' is, zoals een sneeuwgevecht of vriendschappelijke worsteling. Hier heeft de man buitenproportioneel gereageerd op zijn vriendin en daardoor is hij aansprakelijk voor eventuele schade. Het is duidelijk dat de waterschade aan de telefoon is veroorzaakt door de sneeuw. Dat de vrouw eerst zelf sneeuw heeft gegooid is niet van belang. Die sneeuw heeft geen schade veroorzaakt. De aansprakelijkheidsverzekering moet daarom de schade vergoeden.

Auteur 
Bron 
  • Kifid