Wat is goedkoper: koken op gas of op elektriciteit?

Wanneer ben je voordeliger uit: als je kookt op een gasfornuis of op een elektrische kookplaat?

Gasfornuis

Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.

Elektrische kookplaat en inductie

Een wat ouderwetse elektrische kookplaat gebruikt veel meer stroom dan inductie en is gemiddeld genomen goed voor een verbruik van 260kWh per jaar. De gemiddelde prijs voor een kilowattuur is nu zo'n 67 cent en dat maakt deze manier van elektrisch koken nog steeds duurder dan gas: 174 euro per jaar

Voor inductie ziet het sommetje er anders uit omdat deze manier van koken veel efficienter is gebruikt een gemiddeld gezin 175 kWh per jaar: 117 euro per jaar.

Toekomst

Kortom: op dit moment is het goedkoper om te koken op gas dan op elektriciteit. Maar de energiebelasting op aardgas stijgt en door de dalende energiebelastingen op elektriciteit en het (waarschijnlijk) duurder wordende gas, komt het omslagpunt waar koken op elektriciteit goedkoper wordt dan gas steeds dichterbij.