Wat is goedkoper: koken op gas of op elektriciteit?

Wanneer ben je voordeliger uit: als je kookt op een gasfornuis of op een elektrische kookplaat?

Gasfornuis

Momenteel is het goedkoper om te koken op gas dan op elektriciteit. Zeker als je je gasaansluiting ook voor andere zaken gebruikt, zoals de verwarming. Een gasaansluiting is niet goedkoop. Wanneer je deze alleen voor het koken gebruikt, ben je op lange termijn voordeliger uit als je de aansluiting vervangt voor een elektrisch alternatief. Houd daarbij wel in gedachte dat het stoppen van een gasaansluiting een dure actie kan zijn. 

Klimaat

De verwachting is dat stroom in de toekomst goedkoper zal zijn dan gas. Gas zorgt voor veel uitstoot van CO2. Om klimaatverandering tegen te gaan, zijn de energiebelastingen op aardgas sinds het Klimaatakkoord in 2019, met bijna 13 cent per kubieke meter gestegen. Ook liet het Kabinet op Prinsjesdag weten dat op 1 januari 2022 de energiebelastingen op gas met bijna 2 cent per kuub omhoog gaan. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 kuub per jaar ben je dus 23 euro meer kwijt aan belasting voor gas. De overheid probeert er op deze manier ook voor te zorgen dat mensen hun huis beter isoleren en zo minder aardgas verbruiken. 

Elektrische kookplaat

De toekomst ligt waarschijnlijk bij het elektrisch koken. Stroom zorgt net als gas voor veel uitstoot van CO2, alleen wordt elektriciteit steeds duurzamer opgewekt. Daardoor zal het uiteindelijke schoner zal zijn dan aardgas. Daarbij verwachten we op elektriciteit juist een belastingdaling. Op Prinsjesdag maakte het Kabinet bekend dat het de energiebelasting in 2022 zal verlagen. Hun plan luidt om het belastingtarief op elektriciteit met 6,9 cent per kWh inclusief btw, omlaag te laten gaan. 

Toekomst

Kortom: op dit moment is het goedkoper om te koken op gas dan op elektriciteit. Maar de energiebelasting op aardgas stijgt en door de dalende energiebelastingen op elektriciteit en de steeds duurzamere manier van stroom opwekken, zal op lange termijn het koken op elektriciteit voordeliger en schoner zijn.