Wat te doen bij waterschade?

Getty Images

Waterschade kan op verschillende manieren een woning binnendringen. Hoe ontstaat waterschade en welke stappen moeten eigenlijk worden genomen?

De ernst van de schade verschilt per situatie. Het is verstandig om allereerst te bekijken of u de waterschade zelf kunt herstellen. Is dit niet mogelijk, dan wordt geadviseerd om de hulp van een professional in te huren. In de meeste gevallen dekt de verzekering de schade. Hier vindt u meer informatie over dekking bij waterschade.

Beginpunt

Water kan op verschillende manieren de woning binnendringen. Het is dan ook goed om te controleren waar het water vandaan komt. Deze informatie is belangrijk voor de verzekeraar, maar ook om de schade wellicht te kunnen beperken. Volgens de Nederlandse wet is dit overigens verplicht.

Veelvoorkomende vormen van waterschade op een rij:
- storm en hevige regenval (hemelwaterschade)
- lekkende leidingen
- overstromingen

Hemelwaterschade

Hemelwaterschade ontstaat meestal door achterstallig onderhoud van het dak. De bedekking is verouderd of de afvoer is verstopt. Een voor de hand liggende, maar ook veelvoorkomende oorzaak is een open dakraam.

Lekkage van leidingsystemen

Deze vorm van waterschade wordt vaak veroorzaakt door verstopping van rioleringssystemen, beschadiging van leidingen en achterstallig onderhoud. Daarnaast komt het voor dat kranen niet worden dichtgedraaid. Minder ernstige oorzaken zijn een kapot waterbed of kitvoeg in de douche.

Overstromingen

De heftigste vorm van waterschade zijn overstromingen. Openbare wateren die uit de oevers treden, verstopte rioleringssystemen of springende leidingen in de buurt veroorzaken deze vorm van waterschade. De geografische ligging speelt vaak een aanzienlijke rol. 

Stappenplan

DAS, de grootste financieel juridisch dienstverlener van Nederland, publiceerde eerder een uitgebreid stappenplan. Dit zijn de stappen die genomen moeten worden bij waterschade:

1. Neem maatregelen om verdere schade te beperken.
2. Neem (duidelijke) foto’s van de schade.
3. Noteer datum en tijdstip van de schade.
4. Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar of tussenpersoon.
5. Woont u in een huurwoning? Neem dan contact op met de verhuurder.
6. Zijn anderen verantwoordelijk voor uw schade?
7. Ten slotte: heeft u rechtshulp nodig? Neem dan contact op met juridische adviesservice.

Voorkomen is beter dan genezen

Overstromingen door heftige regenval of springende leidingen kunnen niet altijd voorkomen worden. Toch is preventie mogelijk door regelmatig voor onderhoud te zorgen. Dit verkleint de kans op waterschade.

Bron 
  • DAS