'We moeten hier niets, maar we mogen alles'

Mr. A. Cronheim (83) woont in het Haagse Clingenbosch en was tot een halfjaar geleden voorzitter van de Vereniging van Serviceflats.

“Mijn vrouw en ik hadden een huis met zeven kamers en een grote tuin. Dat werd te veel om bij te houden. De jaren gingen tellen en dan moet je niet je kop in het zand steken. Een serviceflat trok ons wel aan. Ik was destijds 74, mijn vrouw 70 jaar. Clingenbosch hanteert een leeftijdgrens van 75. Mede daarom hebben we snel de knoop doorgehakt en een driekamerappartement gekocht van 118 vierkante meter met balkon. We wonen er nu negen jaar en we hebben er nog geen dag spijt van gehad. We moeten niets, maar we mogen alles.

Elke dag een driegangenmaaltijd, meedoen aan gymnastiek, bridge, borduren, teken- en schilderlessen, culturele avonden; voor elk wat wils. Voor de bibliotheek, de kapper en de pedicure hoef je de deur niet uit, want die zitten in het gebouw. En niet te vergeten de herenborrel en de damesborrel. Allemaal vrijwillig, want als je nergens aan meedoet, kraait er geen haan naar. Privacy is hier een groot goed. Tegelijkertijd is de onderlinge solidariteit indrukwekkend. Er zijn honderd dingen die bewoners voor elkaar doen, van meegaan naar de huisarts tot een helpende hand bij het aankleden. Een ander kunnen helpen geeft sommigen zelfs een nieuw levensdoel!”