Wie betaalt de compensatie bij annulering

De Nederlandse rechter moet zich buigen over de vraag welke luchtvaartmaatschappij de compensatie moet betalen bij de annulering van een samengesteld ticket. De maatschappijen wijzen namelijk naar elkaar, waardoor de passagiers de geannuleerde tickets niet vergoed krijgen. Om een beslissing te forceren heeft EUclaim KLM, Aero Mexico en Delta Airlines tegelijkertijd gedagvaard.

Passagiers hadden in de eerste corona-periode een ticket geboekt via MyTrip naar Cancun. Voor de heenreis zouden ze met KLM naar Mexico City vliegen en daarna met Aero Mexico naar Cancun. De terugvlucht via Atlanta zou worden uitgevoerd door Delta Air Lines. Vanwege corona werden alle vluchten geannuleerd en de passagiers vroegen de kosten van het ticket terug.
KLM verwees naar Aero Mexico, die geen geld terug wilde geven, maar alleen een voucher. Het bedrag en de voorwaarden daarvan zijn niet bekend. Delta reageerde helemaal niet, MyTrip stelde dat ze geen geld had ontvangen en dus niets konden doen.

Sky Team

De passagiers hebben één betaling gedaan voor de reis met drie luchtvaartmaatschappijen en het is onbekend hoe het totaalbedrag over de drie maatschappijen is verdeeld. Omdat de drie maatschappijen, alle drie lid van de Sky-Team alliantie, er onderling niet uitkomen heeft EUclaim de drie maatschappijen tegelijk – in één dagvaarding – voor de rechter gedaagd. De rechter mag nu beslissen.

Bron(nen):