Winkansen in Nederlandse loterijen lopen sterk uiteen

Volgens de Consumentenbond hebben deelnemers aan de BankGiro Loterij de meeste kans om 1 miljoen euro of meer te winnen. De organisatie hield eerder dit jaar de winkansen van de belangrijkste loterijen in Nederland tegen het licht. 

Mocht u nu denken dat ‘de meeste kans’ ook daadwerkelijk betekent dat u veel kans maakt… helaas. De Consumentenbond rekende namelijk nog even verder en kwam tot de conclusie dat de kans op die grote geldprijs slechts 1 op 790.499 is. En wint u een miljoen bij de BankGiro Loterij, dan gaat er ook nog belasting overheen. Netto houdt u zodoende ‘slechts € 699.000 over. 

Winnen 

Speelt u mee in een loterij, dan wilt u natuurlijk winnen. Maar er is ook nog een verschil tussen winnen, en winst maken. Vindt u winnen belangrijker dan winst, dan zit u ‘goed’ bij de Staatsloterij. Deelnemers die daaraan meedoen, hebben een kans van 1 op 2 dat ze ook iets winnen. 

Winst maken

Gaat het u juist om de winst, dan zit u bij Krasloten 24 Karaat Cash goed. De Consumentenbond becijferde namelijk dat de kans op winst – dat wil zeggen: elk bedrag hoger dan de € 5 die u voor het lot betaalt – hier het grootst is: 1 op 4,8. 

Miljoenen en miljoenen

De Eurojackpot is de loterij met de grootste prijzen. De winnaar van de hoofdprijs kan hier tot 90 miljoen euro tegemoetzien. Bruto dan, netto blijft er ‘nog maar’ 63 miljoen euro over. Voor wat betreft de kans dat u zo’n prijs opstrijkt, is de Consumentenbond wat minder optimistisch: die is namelijk 1 op 95.344.200. Oftewel, 1 op een dikke 95 miljoen. 

En nog meer miljoenen

In de Oudejaarsloterij (van de Staatsloterij) is de hoofdprijs vergelijkbaar met die in de Eurojackpot. De kans dat u hier zo’n grote prijs wint, is echter wel groter: 1 op 4,7 miljoen. Aan de andere kant: de prijzen voor een lot zijn flink hoger: 30 euro voor een Oudejaarslot tegenover 2 euro voor een lot voor de Eurojackpot. 

Bron: Consumentenbond