Zeer weinig energieoverstappers

Het aantal overstappers van energieleverancier is de eerste helft van dit jaar 68 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De interesse om over te stappen blijft ongeveer gelijk, want mensen blijven online energievergelijkers raadplegen. Het grote verschil is dat vorig jaar consumenten konden kiezen uit bijna honderd aanbiedingen, terwijl de keuze nu vaak beperkt is tot een handjevol aanbiedingen.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise. Sinds begin mei is het aanbod weer langzaam aan het groeien. Energieleveranciers bieden weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten krijgen daardoor iets meer keuze. Pricewise ziet grote verschillen tussen de energieleveranciers. Verreweg de meeste aangeboden contracten zijn variabel, er zijn amper contracten met vaste prijzen voor één jaar of langer.
Enkele energieleveranciers bieden dynamische energiecontracten aan, met uur- of dagprijzen. De consument moet daarmee uitkijken, aldus Pricewise. Stroomverbruik is nog enigszins zelf te beïnvloeden, maar het gasverbruik nauwelijks. Als de gasprijs komende winter hoog blijft, kun je daar met een dynamische gasprijs niets tegen doen. Het is dus oppassen met tijdelijke lage dynamische tareiven.
 

Bron(nen):