Zo bespaar je in het voorjaar!

Met bespaar-expert Marieke Henselmans beleef je de lente voor een prikkie.

Onderhoud=behoud

In een maand tijd zijn we van winterwonderland naar de lente gesprongen. Vertroetel winterschoenen-en jassen en schaatsen voordat ze worden opgeborgen. Maak laarzen en schoenen schoon, ook de zool. Verwijder kringen van sneeuw en zout. Poets de schaatsschoen en ijzers en geef ze een likje vaseline. Was (indien mogelijk) de winterjas, met wat extra wasverzachter, voordat je hem weg hangt. Zo gaat alles langer mee.

Voorjaarskriebel

De voorjaarszon laat zien hoe vies de ramen zijn en hoeveel stof er ligt binnen. Een echte voorjaarsschoonmaak is uit de mode, maar elke dag een klein klusje aanpakken kan geen kwaad. Daar zijn geen dure middeltjes voor nodig. Je komt een heel eind met soda, allesreiniger, bleek (vanaf 50 cent per fles), en schoonmaakazijn (vanaf 39 cent per fles). Laat de tijd je vriend zijn, laat zoveel mogelijk dingen inweken.

Verkiezingen en koopkracht

Er zijn twee plaatsen waar je echt invloed hebt: eens in de zoveel jaar in het stemhokje én in de supermarkt. Gebruik je invloed, doe een stemwijzer en ga stemmen, of machtig iemand. En welke supermarkt kies je? En vooral: wát koop je? En nog belangrijker: wat koop je niet? Koopkracht is ook (volgens Loesje):

‘Dingen die je niet nodig hebt laten liggen’.

Voorjaarsvuilnis

In veel gemeenten halen ze een paar kuub grof vuil per jaar gratis op. Bied pas aan als je alle kamers hebt opgeruimd en ook de eventuele tuin en schuur. Soms mag je ook gratis (meer) vuilnis naar de stort brengen. Spaar ook in dat geval, zodat je met een auto vol of met aanhanger één keer kunt rijden. Meestal is ID verplicht.

Boekenweek verplaatst

De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Deze maart is er dus geen Boekenweek, Boekenbal, of vrij reizen met het geschenk. Wel is er ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ met verschillende on- en offline activiteiten, en wordt en iedereen opgeroepen om zijn of haar favoriete boekhandel te steunen.

 Online lezingen (vaak gratis) georganiseerd door Bibliotheek

De Schrijverscentrale heeft coronasteun gekregen. Daardoor kunnen bibliotheken bij de centrale aangesloten schrijvers boeken voor een (online) lezing. Uw besparingsdeskundige is ook geboekt voor verschillende online- lezingen over ‘Crisis, wat te doen’ of over de ‘betaalbare uitvaart.’ Bijvoorbeeld voor de Bieb van Tiel, Groningen, Oostland, Hoofddorp en meer.

Thuisgekookt.nl

Heb je plezier in zelf koken? Breng eens een maaltje naar een buurtgenoot die de deur niet uit kan en ontvang de kostprijs. Of wil je zo’n maaltje thuis ontvangen of afhalen, af en toe, of regelmatig? Kijk op Thuisgekookt.nl. Het gaat niet om geld maar om elkaar te leren kennen en een handje te helpen. Kijk op de site (registreer je) of bel als je digitaal niet zo handig bent 085-0608768

Had je een nabestaandenplan bij Meegeven.nl?

Op de site Meegeven.nl kon je een nabestaandenplan opslaan in de kluis. Die mogelijkheid verdwijnt binnenkort. Download je gegevens en sla ze op de eigen computer op. De informatieve site blijft wel bestaan. Je kunt uitvaartwensen ook noteren in het Werkboek, te bestellen op bespaarboeken.nl. Met actiecode ‘meegeven’ krijg je € 5 korting op het werkboek.