D-Day op tv

Op 6 juni – D-Day – is het 75 jaar geleden dat de geallieerde landingen op de stranden van Normandië begonnen. Met deze vijf films, series en tv-programma’s keer je terug naar deze historische dag.

The Longest Day

Een klassieker! The Longest Day is de verfilming van het gelijknamige boek van Cornelius Ryan en heeft een sterrencast met onder meer Robert Mitchum, John Wayn, Henry Fonda en Sean Connery. De film geeft een interessant beeld van de voorbereidingen aan zowel Duitse als geallieerde zijde en de eerste 24 uur van de invasie.

Saving Private Ryan

Geen historisch verhaal, maar wel een akelig realistische weergave van de landingen op D-Day en de verwoestingen van de oorlog. In Saving Private Ryan moet kapitein Miller (Tom Hanks) met zijn eenheid op zoek naar soldaat James Ryan, de laatste overlevende van vier broers, die met de 101st Airborne ergens in Normandië is gedropt.

Band of Brothers

De beroemde tiendelige miniserie van Tom Hanks en Steven Spielberg volgt de mannen van Easy Company, van de Amerikaanse 101st Airborne Division. De serie begint met de training van de Amerikaanse parachutisten en volgt hen tijdens de dropping in de nacht voorafgaand aan de landingen op de stranden. Geen geromantiseerd verhaal, maar een bloederig en waarheidsgetrouw beeld van de bevrijding van West-Europa.

In de voetsporen van D-Day

Presentator Philip Freriks treedt in de voetsporen van de geallieerde soldaten die zich 75 jaar geleden opmaakten voor het begin van Operation Overlord. Samen met veteranen van beide zijden en vooraanstaande historici keert Freriks terug naar de locaties waar de geschiedenis van West-Europa werd geschreven.

Het NOS Bevrijdingsjournaal

Vanaf 3 juni zendt de NOS dagelijks na het Achtuurjournaal het Bevrijdingsjournaal uit, een kort nieuwsoverzicht van de handelingen rond de geallieerde invasie. Het bijzondere is dat dit net zo wordt gebracht als een normaal journaal, met verslaggevers die ter plaatse het nieuws brengen.