Waarom de geschiedenis nooit voorbij is

Getty Images

Het is een vast onderdeel van de basis- en middelbare school: geschiedenis. En ook daarna blijft het veel mensen bezighouden. Maar waarom eigenlijk, het is toch voorbij? Dit is waarom de geschiedenis blijft boeien, en vooral ook heel belangrijk is.

Lees je graag over geschiedenis? Bedenk dan dat ook het boek of het tijdschrift dat je in je handen hebt, niet zou bestaan zonder revolutionaire ontwikkelingen in het verleden. En hetzelfde geldt voor een geschiedenisdocumentaire op televisie.

De geschiedenis is overal: om ons heen, waar we ook gaan. Elke plek, elke familie en elk voorwerp heeft een geschiedenis. En hoe dichterbij deze geschiedenis ligt, hoe groter de kans dat je hier een bepaalde interesse voor ontwikkelt. Door je daarin te verdiepen, gaat er een wereld voor je open. Waarom denk je dat de genealogie momenteel zo populair is? Omdat mensen benieuwd zijn naar hun afkomst.

Leren van gisteren, vooruitkijken naar morgen

Niet alles wat achter ons ligt, is leuk. Was het maar waar! Natuurlijk zijn er veel mooie momenten in het verleden, zowel in de nationale als internationale geschiedenis. Maar de geschiedenis heeft ons ook meermaals laten zien waartoe de mens in staat is. In het recentere verleden de Holocaust, maar ook de heksenvervolgingen en de kruistochten in de middeleeuwen. En dat zijn slechts een paar voorbeelden van de ontelbare gebeurtenissen die we emotioneel gezien het liefst zouden vergeten. Maar het zijn juist de donkerste momenten die ons de belangrijkste lessen leren, namelijk wat er fout ging en wat in de toekomst beter kan en moet.

De geschiedenis herhaalt zich

Natuurlijk niet letterlijk, maar als we terugkijken op het verleden zien we dat bepaalde patronen en gedragingen van mensen, dieren en gebeurtenissen zich herhalen. Kijken naar de geschiedenis is dus een goede manier om voorspellingen te doen voor de toekomst. Hoe denk je immers dat de meteorologie ontstaan is? Door te kijken naar weersomstandigheden en daar patronen in te zoeken.

Op zoek naar het ‘onbekende’

Bijna iedereen kent de grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. Maar het zijn juist de kleinere gebeurtenissen, die weggedrongen zijn door de wereldschokkende zaken, die zo interessant zijn en die je uitdagen om op zoek te gaan naar het onbekende. En gelukkig zijn er genoeg van zulke onderwerpen te vinden. Weet jij bijvoorbeeld hoe de trenchcoat zich ontwikkelde van een officiersuniform tot een tijdloos modeartikel? Of dat de eerste elektrische fiets uit het einde van de 19de eeuw dateert? Dus, waar ga jij je in verdiepen?

Kortom, de geschiedenis houdt nooit op en leeft voort in alles om ons heen. Dus waarom zouden we het negeren, simpelweg omdat het achter ons ligt en we er niets meer aan kunnen veranderen? Een kennis van geschiedenis zorgt namelijk voor meer begrip en waardering voor de wereld van nu en morgen.

Boeken, tijdschriften, musea, documentaires: er zijn verschillende manieren om je in te leven in de geschiedenis. Maar waar een boek vaak erg lang van stof is, een documentaire in hoog tempo voorbijgaat, en een museum vaak ook op kinderen gericht is, kan een tijdschrift net de juiste vorm hebben. Neem bijvoorbeeld G-Geschiedenis, dat bekende en onbekende verhalen uit de geschiedenis op een speelse, maar toch informatieve manier tot leven brengt.

Auteur