Biopsie II

 
Een biopsie is een procedure waarbij een weefselmonster uit het lichaam wordt genomen om te bestuderen. Er wordt een diagnose gesteld wanneer cellen onder een microscoop worden bestudeerd. Biopsiemonsters, of biopten, kunnen op meerdere manieren worden genomen.
 
Een ponsbiopsie wordt toegepast om een biopt van de volledige huid te nemen. Met behulp van een soort koekjessnijder, een pons, wordt een klein gaatje in de huid gemaakt. De pons verwijdert een stukje huid met alle huidlagen: opperhuid, lederhuid en vet. Na een ponsbiopsie moeten hechtingen worden aangebracht, maar er blijft slechts een minimaal litteken zichtbaar. 
 
Een ander soort huidbiopsie is de shavebiopsie. Bij deze procedure wordt een zeer dun laagje huid met een scalpel afgeschaafd om te analyseren. Dit is het minst belastende soort biopsie en de wond hoeft zelden gehecht te worden.
 
Een endoscopische biopsie is een procedure waarbij de arts een onderzoek in het lichaam uitvoert zonder een operatie te doen. Een endoscoop is een buis met een lampje en een camera die in het lichaam geschoven wordt om inwendige organen en weefsels te inspecteren. Door de buis kunnen ook klemmen en borstels worden geschoven om een monster te nemen. 
 
Bij een beenmergbiopsie worden met een lange naald cellen uit het beenmerg verwijderd. Onder plaatselijke verdoving wordt een dikke, holle naald in het bot gestoken. Bij volwassenen wordt het biopt meestal uit de achterkant van het heupbeen gewonnen. Als er genoeg beenmerg is gewonnen, wordt de naald verwijderd.
Auteur