Chocoladetaartje uit de koelkast

Dit is een verfijnde versie van een tijdloos recept. Je kunt ook andere gedroogde vruchten gebruiken, bijvoorbeeld ananas, peer of appel. Als je een wat zoetere taart wilt, voeg dan tijdens het smelten van de chocolade met de boter 25 gram rietsuiker toe. Koop voor deze taart in geen geval goedkope chocolade! Dit recept komt uit het boek Gezond eten voor je darmen van Braimbridge & Jankovich.

Aantal personen 
6

Ingrediënten

  • 50 gram hazelnoten
  • 150 gram gedroogde vruchten, zoals cranberry’s, abrikozen en papaja
  • 1⁄2  dl cognac of rum
  • 175 gram bittere chocolade, met 70 procent cacaobestanddelen, in stukjes gebroken
  • 75 gram boter, in blokjes gesneden
  • 75 gram tarme biscuits

Bereiding

Bekleed een taartvorm met een diameter van 20 cm goed met vershoudfolie en laat daarbij een stukje van de folie over de rand van de vorm hangen.

Rooster de hazelnoten in 10 minuten in een matig hete oven goudbruin, hak ze grof en doe ze in een grote kom.

Snijd het fruit zo nodig in kleine stukjes en roer de cognac of de rum erdoor. Laat het mengsel intrekken.

Smelt de chocolade met de boter in een kom die op een pan met een laagje kokend water is gezet. (de bodem van de kom mag het water niet raken.) Of zet de kom in de magnetron op halfhoge stand. Roer kort en let op dat de chocolade niet te heet wordt, want dan word hij korrelig in plaats van glad.

Breek de koekjes in stukjes en schep ze door de hazelnoten. Giet het chocolademengsel erover en voeg de gedroogde vruchten toe. Meng alles goed.

Doe het chocolademengsel in de vorm en druk het stevig aan. Dek de vorm af met vershoudfolie zonder dat de folie de bovenkant van de vulling raakt. Zet de vorm ten minste 4 uur maar liever een hele nacht in de koelkast om op te stijven.

Serveer de chocoladetaart goed gekoeld.

Voedingswaarden

Energie 
430kcal
Auteur 
Bron 
  • Gezond eten voor je darmen