De massages van nu

Van relaxen tot pijnbestrijding

Elke massage heeft zijn eigen doel. Wilt u relaxen, heeft u een sportblessure of gewoon een stijve nek? Het hangt van de aandoening en uw doelstelling af, welke massage het best bij u past. De populairste massages op een rij.

Hot stone-massage
Masseren zonder handen. Een hot stone-massage is een massage met stenen van ongeveer 45 graden Celcius. Voor de massage worden alleen basaltstenen gebruikt. Basalt is een hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen de stenen goed warmte vasthouden. Ze worden ondergedompeld in een warmwaterbad en op de aandachtgebieden van het lichaam neergelegd - meestal de rug. Dit geeft een aangename warmte en ontspanning. De stenen geven een zekere druk, die u kunt vergelijken met een rekoefening. Bij het wegnemen van de steen merkt u dit het beste.

Na de warmtebehandeling word uw lichaam met olie ingewreven en gemasseerd. Speciale effecten verschillen per masseur. Die kan bijvoorbeeld de steen ronddraaien of erop trommelen. Door de combinatie van warmte en beweging komt de masseur dieper in het spierweefsel, wat extra effectief is. Een hot stone-massage draagt bij aan het zelfherstel van het lichaam, voert afvalstoffen af, stimuleert de organen en brengt het lichaam meer in balans. Het is voornamelijk bedoeld ter ontspanning.

Voetmassage
Soms is het heerlijk om vermoeide voeten een massagebeurt te geven. Vooral na een dagje winkelen is dit een weldaad voor de voeten. Maar ook voordat de grote winkelcentra waren uitgevonden, waren er al technieken bekend om de voeten te verwennen. Maar dat was zeker niet alleen ter ontspanning. Al voor onze jaartelling was er in Egypte, China, India en Japan een massagetechniek voor de voet populair. Door massage van bepaalde punten op de voet konden ze bepaalde organen, klieren en andere lichaamsdelen beïnvloeden. Toch is er pas in 1930 door Eunice Ingham een verband aangetoond tussen druk op de voetzool en het genezingsproces op andere plaatsen in het lichaam.[PAGEBREAK]
Stoelmassage
Stress, verkeerde houding en geen tijd vrij maken voor uzelf. Dat zijn dé oorzaken waardoor die knoop in uw nek, of dat pijnlijke gevoel in uw rug ontstaat. Meestal krijgt u de klachten door uw werk. De stoelmassage is bedoeld om juist daar - dus op u werk - er iets aan te doen. In weinig tijd kunt u al veel bereiken en klachten als rsi of stress voorkomen. Ook het ziekteverzuim blijkt flink te dalen bij regelmatige stoelmassage. Nog meer goed nieuws: de werkgever mag de kosten van stoelmassage volledig als bedrijfskosten opvoeren bij de belastingdienst.

De masseur heeft een speciale stoel bij zich. U kunt uw kleding gewoon aanhouden. De masseur oefent met zijn handen, handpalmen en ellebogen druk uit op een aantal 'acupressuurpunten'. Zo beïnvloedt hij of zij de energiestroom door ons lichaam. De drukpuntmassage wordt uitgevoerd op hoofd, nek, rug, schouders, armen en handen. Zo worden eventuele blokkades opgeheven en zwakke plekken versterkt.

Ontspanningsmassage
Een ontspanningsmassage bestaat uit een combinatie van factoren waardoor u helemaal kunt ontspannen. Er is een rustig muziekje op de achtergrond en de masseur gebruikt een warme en geurende massageolie. De huid en spieren ontspannen zich door de afwisseling van zacht en stevig kneden, strijken en een soort frictie. Dit stimuleert de doorbloeding, voert afvalstoffen af en verbetert de spierfunctie en de stofwisseling van de spieren. Bij een ontspanningsmassage wordt de aandacht op uw lichaam gevestigd. Gedachten verdwijnen. Zo kan het lichaam zich bewust worden van hoe het zich voelt.

Drukpuntmassage
Drukpuntmassage is een eeuwenoude behandeling uit China, die ook wel acupressuur wordt genoemd. Bij deze vorm van massage gaat u ervan uit dat het lichaam diverse reflexzones en energiepunten heeft. Door speciale drukpunten op de huid te stimuleren, stimuleert u het proces van zelfgenezing. Kwaaltjes als hoofd- en rugpijn, slapeloosheid en opvliegers worden aangepakt.

[PAGEBREAK]
De drukpunten liggen op onzichtbare energiekanalen in het lichaam. Deze onzichtbare lijnen heten 'meridianen'. Op deze meridianen zijn punten aan te wijzen die voor een menselijke emotie of een bepaald orgaan staan. Door op deze punten te drukken, kunt u een verandering teweegbrengen in deze emoties en organen. Door de meridianen te masseren, raakt u ontspannen en werk je emoties en spanningen weg.

De masseur kan verschillende technieken gebruiken om de energiestroom in het lichaam te hestellen:

  • Druk uitoefenen op de drukpunten.
  • Uitstrekken van de energiekanalen.
  • Kneden of bekloppen van de diverse energiezones op het lichaam.

Het is een heel toegankelijke vorm van massage. Iedereen kan er - met behulp van boeken of informatie op internet - mee aan de slag gaan. Drukpuntmassage wordt bijvoorbeeld uitgelegd in het boek 'Drukpunt massage' van Michael Reed Gach, oprichter en directeur van het Acupressure Institute of America.

[PAGEBREAK]
Wist u dat:

  • Sommige mensen beweren dat acupressuur uit Japan komt? Daar wordt het Shiatsu genoemd. Dit betekent letterlijk: 'druk met de vingers'. Japan heeft de techniek uit China overgenomen en verder ontwikkeld.
  • Een Chinese arts vroeger niet betaald werd voor het genezen van zijn patiënten? Het was de bedoeling dat hij ze gezond hield. Als iemand ondanks zijn goede zorgen toch ziek werd, behandelde de arts hem gratis. Er waren vijf soorten behandelingen: acupunctuur, dieet, kruidentherapie, moxa en anma (massage), waar uiteindelijk de drukpuntmassage uit is ontstaan.

Sportmassage
Sportmassage is een manier om het herstel na inspanning een handje te helpen. Sportmasseur wordt iemand pas na een gedegen opleiding. De standaardmassage van een sportmasseur is verzorgend - rustig en niet te stevig - of stimulerend - stevig en goed voor de bloedcirculatie. Niet alleen sporters hebben baat bij een sportmassage. Het is ook bedoeld voor mensen die last hebben van stress, hoofdpijn, of die heel actief zijn in hun vrije tijd. Een sportmassage biedt uitkomst als u veel fietst, zwemt of wandelt. Maar bijvoorbeeld ook als u een zwakke rug hebt of als uw schouderpartij vast zit.

Teveel inspanning - tijdens het sporten, maar ook bij het werken, klussen of zelfs huishouden - kan spierpijn en blessures veroorzaken. De spieren, pezen en gewrichten hebben teveel te lijden en krijgen te weinig gelegenheid om zich te herstellen. Uiteindelijk kunnen de klachten tot overbelasting leiden. Bekende voorbeelden hiervan zijn een tennisarm en rsi. Dat uit zich in vermoeidheid, stijfheid en pijn. De sportmasseur kan met een herstelbevorderende massage een rol spelen bij het voorkómen van blessures.

[PAGEBREAK]
Wist u dat:

  • Er steeds meer sportmasseurs zijn met een draagbare massagetafel? Hiermee kunnen ze ook aan huis, zodat u niet meer naar de praktijk hoeft.
  • Er zelfs sportmassage wordt gegeven aan spring- en renpaarden?

Deeptissue-massage
Dit is een krachtige massage om het lichaam weer in balans te brengen. Door middel van langzame, diepe massagetechnieken met veel aandacht voor de spieren, wordt de 'energiestroom' verbeterd. Zo vloeit alle stress en spanning weg. De deeptissue-massage is vooral geschikt voor mensen met langdurig opgehoopte spanning in lichaam en geest.

Omdat de methode veel aandacht op bepaalde gebieden legt, kan uw lichaam tijdens en na de massage soms wat pijn doen. Als u een kwalitatief goede massage hebt gehad, voelt u zich na twee dagen een stuk beter. Het is erg bevorderlijk voor uw gezondheid om deze massage te ondergaan. Wanneer uw spieren verkrampt zijn, is de circulatie van zuurstof en bloed plaatselijk geblokkeerd. Deep tissue-massage helpt die blokkade op te heffen.

Wist u dat:
U na een deeptissue-massage heel veel water moet drinken? Er kunnen opgehoopte afvalstoffen vrijkomen. Water helpt om de afvalstoffen kwijt te raken.

Bindweefselmassage
Dit is een therapeutische massage, speciaal bedoeld om de huid te herstellen. Vaak wordt het gezicht gemasseerd, maar het kan ook helpen tegen cellulitis en striae. Met stevige massagegrepen in het bindweefsel wordt de doorbloeding geactiveerd en de aanmaak én kwaliteit van collageen en elastine gestimuleerd. [PAGEBREAK]
De klassieke bindweefselmassage is ontwikkeld door fysiotherapeuten. De massage wordt uitgevoerd door huidspecialisten en huidtherapeuten die les hebben gehad in bindweefselmassage. Deze massage kan helpen tegen huidveroudering, rimpels, verslapte huid, rokershuid, slecht doorbloede huid, acne, littekens en couperose. Een bindweefselmassage is zelfs geschikt voor de dunne, gevoelige en vlekkerige huid.

Voor de massage wordt uw huid gereinigd. Na de massage voelt de huid rozig en warm. Dat komt doordat de doorbloeding is gestimuleerd. De massage wordt meestal in een kuur gegeven. De eerste behandelingen zijn niet bepaald ontspannend en het kan zelfs pijn doen. Maar hoe vaker u bent geweest, hoe losser en soepeler het weefsel wordt.

Doe-het-zelfapparatuur
Van voetmassagebad tot warmteband voor de rug: er zijn talloze massage-apparaten. Het is raadzaam om voor aankoop te kijken wat de functies van deze apparaten zijn. Én wat de fabrikanten garanderen: niet alles heeft kwaliteit. Lees de beschrijving goed. Sommige 'massageapparaten' blijken namelijk een heel andere functie te hebben dan de rug masseren...

Een apparaat helpt om uzelf of uw partner te masseren. Lees de gebruiksaanwijzing voordat u het apparaat in gebruik neemt. De meeste apparaten werken met trillingen. Sommige apparaten geven ook warmte af via infrarood licht. Dit versterkt het effect van de massage. Blijf niet te lang dezelfde lichaamsplek masseren, maar wissel regelmatig van plek. Om klachten te voorkomen, is het goed om op een aantal zaken te letten:

  • Masseer niet langer dan een kwartier.
  • De massage met een apparaat moet een prettig gevoel geven. Gaat het pijn doen of is de massage onaangenaam, raadpleeg dan een arts.

Massageapparaten zijn in diverse winkels verkrijgbaar. De Kijkshop, Blokker, de Mediamarkt en Wehkamp verkopen ze bijvoorbeeld. Op internet is achmeahealthshop.nl een betrouwbare informatiebron. Deze site geeft uitgebreide productinformatie, zodat u alles goed kunt vergelijken.

Auteur 
Bron 
  • Ladicha