Dik door stress

Aanleg voor overgewicht

Regelmatig ziet u, bijvoorbeeld op tv of in de krant, dat stress een 'dikmaker' is. Is dat echt zo?

Vier op de tien Nederlanders blijkt door bepaalde genen gevoeliger voor stress, waardoor zij sneller overgewicht en depressies kunnen krijgen. 

Stresshormonen
Wanneer u veel stress hebt, lichamelijk of psychisch, maakt uw lichaam stresshormonen aan. Dat is normaal, maar wanneer u te veel stress hebt, kan dat schadelijk zijn. U kunt bovendien meer of minder gevoelig zijn voor het schadelijke effect van deze stresshormonen op uw lichaam en geest. Dat is genetisch bepaald. 

Als u hier gevoelig voor bent, kan dit leiden tot een ongunstige lichaamssamenstelling, zoals meer vet en minder spieren. Sommige variaties in genetische aanleg kunnen ook nog eens tot een hogere bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte leiden.

 

Ongevoelig voor stress
Ongeveer 10 procent van de mensen is juist relatief ongevoelig voor stress. Zij hebben een gezondere stofwisseling. Dat is onder andere te zien aan een lager cholesterolgehalte en minder 'verklikkereiwit', dat de mate van dichtslibben van de aderen aangeeft. Zij hebben minder kans op het krijgen van bijvoorbeeld suikerziekte of hart- en vaatziekten.U kunt dus aanleg voor overgewicht hebben. Maar let op: het wil namelijk niet zeggen dat u ook echt overgewicht hoeft te krijgen. Als u gezond leeft en eet, vermindert u de risico's aanzienlijk. Uiteindelijk is het in grote mate nog altijd uw eigen levensstijl die bepalend is of u daadwerkelijk overgewicht krijgt.

Tips tegen overgewicht
Gezond eten blijft belangrijk. Niet te veel vettigheid, zoals koek, snoep, gebak enzovoort.

Een gezond gewicht heeft ook te maken met voldoende lichaamsbeweging. Dat wil zeggen: iedere dag een half uur activiteiten en twee keer per week een uur intensief trainen. Maar het is ook van belang om op tijd uw rust te nemen in deze razendsnelle maatschappij.

Op deze manier kunt u uw gewicht heel goed op peil houden. Misschien wordt u eerder dik dan een ander, maar u heeft het grootste deel van de eventuele extra kilootjes gelukkig altijd nog zelf in de hand.