Gezond met ouderwets goede tips

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Veel mensen zijn tegenwoordig bezig zijn leven zo gezond mogelijk in te richten. Voor ieder kwaaltje wordt met een pilletje of doktersbezoek een oplossing gezocht. Waarom kijken we niet naar wat de natuur ons biedt?

Vroeger in 'oma's tijd' werden er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gebruikt om gezondheidsproblemen op te lossen. Tegenwoordig bewijzen onderzoekers wat onze grootouders al lang wisten. Watermeloen zorgt bijvoorbeeld voor een betere bloeddruk en kiwi's helpen tegen stress. Hieronder nog wat tips.

Spinazie
Popeye the Sailorman, wie kent hem niet? De kleine zeeman die na het eten van een blik spinazie in een klap zijn grote vijand buiten westen slaat. Dit berust helaas op een mythe: een onderzoeker had namelijk een schrijffoutje gemaakt. Later bleek dat er in spinazie tien keer minder ijzer zit dan altijd gedacht. Wel bevat spinazie verschillende soorten vitamines en antioxidanten. Als u spinazie even stoomt en niet doorkookt, blijven de vitamines goed behouden. [PAGEBREAK]Aardappel
De aardappel, Nederlands volksvoedsel nummer 1. Uit geldgebrek aten 'De aardappeleters' van Vincent van Gogh alleen aardappels met een scheutje azijn. Het was ook een gezonde keuze. Aardappels zijn een bron van vitamine B en C en mineralen.

Onderzoek bij varkens laat zien dat rauwe aardappels goed zijn voor het immuunsysteem. Mensen kunnen aardappels niet ongekookt eten. Maar wetenschappers denken dat voedsel met veel resistent zetmeel, zoals koude, gekookte aardappelen, peulvruchten en pasta, hetzelfde effect heeft op de weerstand.

Thee
Thee gemaakt van yaconbladeren, een gewas afkomstig uit de Andes, bevat stoffen die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Mensen met suikerziekte kunnen hiervan veel baat hebben. De wortel smaakt zoet en daarom wordt de siroop als een natuurlijke suikervervanger gebruikt. Maar omdat yacon erg weinig calorieën bevat, wordt u er niet dik van.[PAGEBREAK]Uien
Bij het snijden van uien moeten veel mensen huilen. Dat komt omdat er zwavelsulfide vrijkomt dat het oog irriteert. Als reactie gaat het oog tranen, zodat de stof wegspoelt.

Waarschijnlijk raadde oma daarom al aan om bij verkoudheid een doorgesneden ui naast het bed te leggen. Omdat de luchtwegen open blijven, wordt de nachtrust bevorderd. Ook bevat deze smaakmaker veel flavonoïden, die kanker zouden kunnen voorkomen.

Tryptofaan
Eet gerust een broodje falafel. Deze vegetarische snack is een stuk gezonder dan een broodje hamburger en u wordt er ook nog eens blij van.

De grondstof voor falafel, de kikkererwt, bevat namelijk het aminozuur tryptofaan. Deze stof speelt een rol bij het aanmaken van serotonine in het menselijk lichaam. Serotine geeft u een kalm, rustig en voldaan gevoel.[PAGEBREAK]Tryptofaan zit ook in kiwi en andere fruitsoorten. In drukke tijden is fruit eten altijd goed. Het lichaam kan wel wat extra vitamine C gebruiken, want stress verlaagt de weerstand. Andere fruitsoorten die naast vitamines ook veel tryptofaan bevatten, zijn (bak)bananen, ananas en pruimen.

Watermeloen
Watermeloen is een heerlijk tussendoortje en een dorstlesser, maar ook erg gezond. In watermeloen zit arginine, een stof noodzakelijk bij de opbouw van stikstofmonoxide. Deze stof is goed voor hart en bloedvaten. Het verlaagt de bloeddruk en voorkomt bloedklontering.

Onderzoek wijst uit dat mensen die dagelijks een glas watermeloensap drinken, de hoeveelheid arginine in het bloed met 22 procent kunnen verhogen.

Bovenstaande producten kunnen nuttig zijn als u klachten hebt. Maar pas wel op, niet elke groente of fruitsoort is altijd gezond voor iedereen. Voedselallergie voor onder andere kiwi komt vrij vaak voor. Zorg ook voor variatie in uw voeding en ga bij serieuze klachten naar uw huisarts.

Auteur 
  • Ellen Webbink