Gezondheidsraad: boosterprik voor 60-plussers en bewoners zorgcentra

boosterprik
Getty Images

De Gezondheidsraad adviseert om alle 60-plussers en bewoners van zorginstellingen van 18 jaar en ouder uit te nodigen voor een zogenaamde boosterprik. Zo zou de afweer tegen het coronavirus versterkt moeten worden.

Wie in aanmerking komt voor zo’n prik, krijgt het vaccin van Pfizer of Moderna aangeboden, ook als iemand eerder een ander vaccin heeft gekregen. De extra prik zou volgens de Gezondheidsraad minimaal zes maanden na de laatste dosis gezet moeten worden. Mensen die na vaccinatie besmet zijn geraakt komen zes maanden na de infectie ook in aanmerking voor de boosterprik.

Ouderen werden vanaf januari 2021 als een van de eerste groepen gevaccineerd. Op dit moment stijgt het aantal coronagevallen met name in deze groep. Vrijwel alle mensen die de laatste weken zijn gestorven ten gevolge van het virus zijn 80 jaar of ouder.

Volgens de Gezondheidsraad is er geen medische aanleiding om ook andere groepen een extra vaccin aan te bieden.

De regering is nu aan zet. Zij zal moeten besluiten wie wanneer wordt uitgenodigd voor de booster, in samenspraak met het RIVM en de GGD.  De extra prik moet de bescherming tegen covid-19 een oppepper geven. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eerder al goedkeuring gegeven voor de inzet van boosterprikken met het vaccin van Pfizer of Moderna.

 

Auteur