Grotere kans op voedselvergiftiging door te warme koelkast

Getty Images

Hoe lang eten en drinken goed blijft, hangt onder andere af van de temperatuur in uw koelkast. Die staat in meer dan de helft van alle Nederlandse keukens te warm ingesteld, waardoor voedselvergiftiging op de loer ligt. Dat blijkt uit onderzoek van elektronicaketen BCC. Elke dag worden ongeveer 1900 Nederlanders hiervan – vaak onnodig – het slachtoffer.

De juiste temperatuur

Het bewaren van eten en drinken in een te warme koelkast is één van de oorzaken van een voedselvergiftiging. De ideale temperatuur om een koelkast op in te stellen is 4°C. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Uit het onderzoek van BCC blijkt daarentegen dat in twee op de vijf huishoudens de koelkast zelfs op 7°C of hoger staat. Bij die temperatuur vermenigvuldigt de listeria-bacterie zich twee keer zo snel als bij 4°C. 

Voedselvergiftiging onder senioren 

Nederlanders jonger dan 50 jaar bewaren etenswaren ongeveer 50 procent vaker in de koelkast dan Nederlanders ouder dan 50 jaar. Die tweede groep laat het dus vaker buiten de koelkast liggen. Ook gooien senioren producten vaker niet direct na het verstrijken van de maximale houdbaarheidsdatum weg: 32 procent van de jongere groep doet dit, terwijl 22 procent van de oudere groep dit doet. Daardoor is de kans op een voedselvergiftiging groter.

Wat hoort in de koelkast en wat niet?

Sommige etenswaren moeten in de koelkast worden bewaard, terwijl andere producten juist buiten de koelkast langer houdbaar zijn. Zo bewaren zeven op de tien mensen appels buiten de koelkast, terwijl ze gekoeld tot drie weken langer lekker blijven. Tomaten zijn daarentegen juist beter te bewaren buiten de koelkast, omdat ze dan minder snel hun smaak verliezen. 

Hieronder vindt u een grafiek over waar Nederlanders deze producten bewaren (binnen of buiten de koelkast) en wat de juiste plek is. 

Getty Images

Bron: BCC.nl

Auteur