Helpt een waterbakje op de verwarming tegen droge lucht in huis?

Goede vraag

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Helpt een waterbakje op de verwarming tegen droge lucht in huis?

We zetten de verwarming weer wat vaker aan en dat betekent vaak dat de lucht in huis droger wordt. Te droge lucht kan zorgen voor droge ogen, een kriebelkeel, zere lippen en een schrale huid. Vervelend dus. Als oplossing zetten veel mensen een waterbakje op de verwarming. Maar helpt dat wel echt?

Weinig zin

Volgens een studie van wetenschappers van de Universiteit in Twente hebben waterbakjes weinig zin. Droge lucht moet je volgens hen niet bestrijden met luchtbevochtiging, omdat de oorzaak ergens anders ligt. Droge lucht komt door slechte ventilatie, zo stellen de onderzoekers.

Goed ventileren is dus het belangrijkste. Zet de ramen regelmatig open, op een kiertje of lekker wagenwijd en houd de temperatuur in huis het liefst onder de 21 graden Celsius. Wanneer de temperatuur hoger ligt, komen er stofdeeltjes in stoelen, banken en tapijten makkelijker vrij en gaan ze zweven in de lucht. Hierdoor kunnen je ogen en keel gaan irriteren.

Schoonmaken

Toch een waterbakje op de verwarming? Zorg er dan in ieder geval voor dat je het regelmatig schoonmaakt, want anders wordt het een broeihaad van schimmels en bacteriën.

Hygrometer

Benieuwd hoe het staat met de luchtvochtigheid in huis? Dat is te meten met een zogenaamde hygrometer. Volgens het RIVM ligt de ideale luchtvochtigheid bij twintig graden in huis tussen de dertig en zeventig procent.

Bron: RTL Nieuws