Het jojo-effect, wat betekent dit voor mij?

Het jojo-effect is een bekende term in afslankland, een groot deel van de mensen die een lijnpoging hebben gedaan zullen hier dan ook mee te maken hebben gehad. Met het jojo-effect wordt bedoeld dat als u een dieet volgt en hiermee bent afgevallen, dat u zodra u stopt weer terugvalt in het oude eetpatroon en hierdoor snel weer op het oude gewicht zit.

Soms gebeurt het zelfs dat mensen nog meer wegen dan voordat ze besloten te gaan afvallen en dit roept frustraties op. Deze frustraties kunnen op hun beurt weer leiden tot overeten waardoor het gewicht nog verder toeneemt. Dit zal op een gegeven moment weer lijden tot een volgende, vaak extreme, lijnpoging om snel gewicht te verliezen waarna u weer opnieuw begint.

Het jojo-effect is niet alleen vervelend omdat het niet lukt om een paar kilo kwijt te raken, maar het heeft ook nog een keer zijn uitwerking op het lichaam. Het jojo-effect heeft een nadelig effect op het ruststofwisselingsniveau van het lichaam, dit is de energie die een lichaam verbrandt, dat geheel in rust is, bij een bepaalde temperatuur. Als iemand aan het afvallen is, zal zijn ruststofwisseling omlaag gaan. Het lichaam krijgt minder energie binnen en past zich aan, het lichaam zal ook zuiniger met energie omgaan. Als u dus ineens heel weinig calorieën gaat eten, zal uw ruststofwisseling lager worden en zal er minder energie verbrandt worden dan daarvoor.

Bij het jojo-effect gebeurt er in uw lichaam het volgende. Iedere keer dat u een afvalpoging doet zal uw ruststofwisseling nog lager worden, waardoor het lichaam steeds minder energie verbrandt. Op het moment dat u dan stopt en weer meer gaat eten zet het lichaam alle energie die het niet verbrandt om in vet. Daardoor kunt u zwaarder worden dan dat u ooit geweest bent. Bij iedere lijnpoging kan dus het vermogen van het lichaam om vet te verbranden afnemen en het lichaam zal steeds zuiniger met energie omgaan, totdat je een niveau bereikt waarbij afvallen bijna onmogelijk wordt.

Maar niets is natuurlijk onmogelijk en u moet daardoor de moed niet verliezen. Het is erg belangrijk, als uw lichaam van slag is, om zo snel mogelijk te proberen voldoende, gezond en regelmatig te gaan eten. Daarnaast is lichaamsbeweging ook erg belangrijk bij het verhogen van de stofwisseling. Als u al veel diëten geprobeerd heeft en veel last gehad heeft van het jojo-effect zou het zo kunnen zijn dat u in het begin niet zo snel afvalt, het lichaam moet zich weer helemaal aanpassen aan het nieuwe eetpatroon. Lichaamsbeweging kan de verlaagde stofwisseling compenseren, daarom is het belangrijk om ook veel te bewegen.

Beter is natuurlijk om het jojo-effect te voorkomen, dit kunt u doen door niet in een keer extreem te gaan lijnen. Probeer uzelf een gezond nieuw eetpatroon aan te leren die de rest van uw leven vol te houden is. Dit is misschien niet de snelste manier om af te vallen maar zeker wel de gezondste. Zorg dat u voldoende gezonde producten eet en probeer minder te snoepen en de ongezonde dingen te laten staan, dan volgen de kilo’s vanzelf.

Dit artikel is geschreven door Sabine van Kan, voedingsdeskundige bij de Plus afslankservice. Wilt u nog meer informatie over afslanken voor de zomer? Neem dan eens een kijkje op de afslankservice Plus!

Trefwoorden: