Hoe gaat u om met boosheid?

Grijp in voordat het uit de hand loopt

Kwaad worden is een van de primaire emoties. Erg wordt het pas wanneer je constant en oncontroleerbaar kwaad bent. Dat kunt u gelukkig vermijden. En wel zo.

Iedereen wordt wel eens kwaad. Die emotie gaat normaal snel over, maar soms blijft de kwaadheid zitten, en wordt steeds groter. Uiteindelijk zit u met een ongelofelijke woede, die moeilijk onder controle te houden is. Die woede vreet alleen maar energie en brengt u doorgaans geen stap verder. Punt is dat u moet ingrijpen voordat het uit de hand loopt. Hoe doet u dat?

Lachen
Hoe kwaad u ook bent, probeer te lachen. Je gezichtsuitdrukking speelt een belangrijke rol bij hoe je je voelt, zo is gebleken uit verschillende wetenschappelijke studies.

Als u lacht, voelt u zich beter. Kijkt u kwaad, dan voelt u zich slechter. Probeer een lach op je gezicht te toveren en wacht tot u vanzelf weer een beetje blijer wordt.

Laat het los
In Italië is een nieuwe therapie ontstaan, de zogenaamde 'fuck it'-therapie. Kernboodschap is dat je de dingen moet leren loslaten, door er niet te veel aandacht aan te besteden.

Het kan wel zijn dat u kwaad bent, maar is het echt belangrijk om daarmee door te gaan? Volgens therapeut John Parkin moet u gewoon 'fuck it' zeggen telkens als u kwaad, gestrest of bezorgd bent, en het dan achter u laten. De ruwe kracht van 'fuck it' is belangrijk; 'wat kan mij het schelen' en 'boeie' hebben dezelfde boodschap, maar missen de nodige kracht.

Communiceer
Woede is vaak de optelsom van allerlei kleine ergernissen die opgekropt zijn. Pak uw woede aan de basis aan, en communiceer over kleine dingen die u storen.

Anders wordt uw kwaadheid alleen maar erger, tot u door het minste geringste ontploft. Uw reactie is dan vermoedelijk helemaal uit proportie, waardoor u waarschijnlijk op onbegrip stuit.

Yoga en meditatie
Yoga kan ook helpen, net als meditatie. Die activiteiten verplichten u om tijd voor uzelf te nemen, om tot rust te komen. Yoga en meditatie vormen een uitdaging voor ons negatieve denken, dat vaak een automatisme is geworden. Bovendien helpen yoga en meditatie u om uzelf te vergeven.

Trefwoorden: