Hoe herken je het verschil tussen honger en dorst?

Meer dan één soort honger

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe herken je het verschil tussen honger en dorst?

Het verschil tussen honger en dorst is lastig op te merken, behalve dat je van dorst vaak een droge mond en keel krijgt. Een goede manier om te bepalen wat er nu aan de hand is, is om te bedenken wanneer je voor het laatst iets hebt gegeten en wat dat was. Als je bijvoorbeeld net een vezelrijke maaltijd op hebt, is het aannemelijk dat je hongergevoel eigenlijk dorst is. Maar het kan ook zijn dat je een paar uur geleden voor het laatst iets hebt gegeten. Dan is het logisch dat je honger hebt: je lichaam heeft weer energie nodig om te functioneren. Of je gevoel nu honger of dorst is, het is altijd goed om in ieder geval een glas water te nemen, omdat de meeste mensen doorgaans niet genoeg drinken.

Veel soorten honger

Er zijn veel soorten honger. Zo is er honger die op vaste tijden terugkomt omdat je dat jezelf hebt aangeleerd (gewoontehonger), honger die komt door een gevoel van onrust (verveelhonger) of honger die eigenlijk dorst is (valse honger). ‘Echte’ honger (lichaamshonger) is het gevoel dat het lichaam afgeeft als het tijd is om te eten. Als je eet terwijl je geen echte honger hebt, raakt je lichaam uit balans. Daarom is het verstandig om goed te bedenken waar je honger vandaan komt.

Dorst herkennen

Vocht heeft onder andere als functie om de concentratie van zouten en eiwitten in het bloed op peil te houden. Op het moment dat dit peil uit balans is, zal je lichaam signaaltjes sturen om aan te geven dat het vocht nodig heeft. Te weinig water drinken zorgt bijvoorbeeld voor hoofdpijn of een droge keel. Je kunt ook aan je urine zien of er genoeg vocht in je lichaam aanwezig is. Als de urine er geel uitziet, is dat een teken dat je wat meer water moet drinken. Bij doorzichtige urine heb je genoeg gedronken.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • (H)erken je honger