Hoe train ik het vet weg op mijn rug?

Oefeningen op een rij

Wilt u af van het vet op uw rug? Met alleen wat rugoefeningen komt u er niet! U heeft een plan van aanpak nodig om het vet echt kwijt te raken.

U kunt geen vet verliezen op een bepaald deel van uw lichaam, of het nu uw rug, uw buik, uw armen of uw onderkin is. Het werkelijke vetverlies komt altijd uit uw hele lichaam. Als uw lichaam in de 'vetverbrandmodus' staat, kan het geen bepaald gebied selecteren! Waar uw lichaamsvet gaat verliezen, dat is genetisch bepaald. 
Lichaamsvet verliezen
Wanneer u vet wilt verliezen, moet u een calorietekort in uw lichaam krijgen. Dit betekent dat u minder calorieën moet innemen en meer verbruiken. Stel haalbare doelen. Als u te snel gewicht verliest, gaat dit ook ten koste van uw spieren en die wilt u nu juist behouden.

Vet omzetten in spieren
Het is onmogelijk om vet om te zetten in spieren. Ze zijn opgebouwd uit totaal verschillende cellen en u kunt het één niet omzetten in het ander. U kunt alleen vet verliezen en meer spiermassa trainen.

Sommige spieren liggen echter onder een laagje vet. Uitgekiend eten in combinatie met oefeningen zal helpen dit vet te verminderen, zelfs in de probleemgebieden. Oefeningen zullen dus niet helpen om alleen het vet op uw rug te verliezen, maar ze maken wel uw rugspieren strakker en sterker.
 
Voor een optimale vetverbranding, probeert u elke dag 30-60 minuten iets te doen dat uw hart harder laat pompen. Zwemmen en kickboksen zijn uitstekende manieren om calorieën te verbranden en uw rug te trainen, net als roeimachines en crosstrainers voor het bovenlichaam.

U kunt het vet op uw rug ook 'aanvallen' met yoga of pilates. Deze trainingen zullen u helpen de rugspieren te verstevigen, bovendien  verlichten ze stress. Er zijn ook specifieke rugoefeningen die u kunt doen.

Hoe traint u uw rug?
De rug bestaat uit veel afzonderlijke spieren en spiergroepen:

  • brede rugspier
  • monnikskapspier
  • grote ronde spier
  • grote ruitvormige spier
  • kleine ronde spier
  • onderdoornspier

U traint de rug volledig als u al deze spieren aanspreekt. Het is belangrijk om aan alle gebieden van de rug te werken bij krachttraining, dus kies een verscheidenheid van oefeningen om u te richten op de boven-, midden- en onderrug. Varieer met zowel fitnesstoestellen als dumbbells.
Hoe vaak moet u de rug trainen?
Wat u ook kiest, het belangrijkste is dat u de oefeningen regelmatig doet. Zoals alle spieren in uw lichaam, kunt u de rugspieren rustig drie keer per week trainen.

Als u met zware gewichten traint, moet u twee of meer dagen rust nemen, voordat u de oefening opnieuw kunt doen. Traint u conditioneel (cardio), dan kunt u elke dag iets doen. 
 
Welke oefeningen moet u doen?
Kies een mix van cardio en verschillende oefeningen om u te richten op verschillende delen van uw rug. Het beste is om regelmatig van activiteit en oefening te wisselen. Verwaarloos ondertussen uw andere spiergroepen niet! 
 
Klik op deze links voor gedetailleerde instructies en een foto:
Rug-extensie
Lage rugspieroefening
Plank
Rug opdruk

Tot slot: een goede houding maakt u slanker en strekt de rug uit, waardoor hij al minder vet toont. Vergeet dus niet: buik in en rug recht!

Auteur 
  • Marjon van Oers