Hoe versnel ik mijn stofwisseling?

Ik heb overgewicht en een trage stofwisseling. Nu vroeg ik me af of ik iets kan doen om mijn stofwisseling te versnellen?
M. Verweij

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige:

Er zijn meerdere mogelijkheden om de stofwisseling te verhogen. Daarom hierbij een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

 1. Doe aan beweging
  Hoe meer u beweegt, hoe meer spiermassa u opbouwt. Spieren verbruiken energie en hoe meer spieren u heeft, hoe meer energie u verbruikt. U verhoogt hiermee uw stofwisseling.
 2. Regelmatige activiteit
  Regelmatig bewegen helpt om je metabolisme te verhogen tijdens de activiteit en nog uren daarna.
 3. Sla geen maaltijden over
  Het lichaam past zich aan het gebrek aan calorieën aan alsof er hongersnood heerst. De verbrandingssnelheid kan zelfs 10 tot 15 procent verminderen en het lichaam zal vetweefsel vast blijven houden en zelfs spiermassa gaan verbranden.
 4. Voldoende slaap
  Te weinig slaap tast de manier waarop we koolhydraten verbranden aan, wat kan leiden tot glucose intolerantie en waarschijnlijk meer honger en een vertraagd metabolisme. Moeheid kan er ook toe leiden dat u meer gaat eten, omdat uw lichaam de signalen niet goed onderscheidt van moeheid en honger.
 5. Minder alcohol
  Alcohol onderdrukt het vermogen van uw lichaam om vet te verbranden.
 6. Eet gevarieerd
  Gevarieerde voeding zorgt er ook voor de uw metabolisme omhoog gaat.

Zoals u ziet zijn er niet echt wondermiddeltjes om uw metabolisme te verhogen. Ze zijn een onderdeel van uw gezonde voedings- en bewegingspatroon. De algemene richtlijnen werken dus prima! Eet een gebalanceerd dieet dat uw caloriebehoefte niet overschrijdt, sport regelmatig, pas op met alcohol en slaap goed. Hiermee verbetert u niet alleen uw stofwisseling, maar het helpt ook tegen uw overgewicht.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!