Is biologisch vlees beter?

Er is veel te doen over het toedienen van antibiotica aan de dieren die we eten. Ik (vrouw van 67) heb sinds zeven jaar de spierziekte myasthenia gravis en mag alleen in het uiterste geval antibiotica. Daarom ben ik overgestapt op biologisch vlees. Maar nu las ik dat bij varkens die meer buiten in de grond kunnen wroeten, weer meer toxoplasma voorkomt. Wat is nou gezonder voor mij: biologisch of niet?

Vrouw, 67

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt. Als er al antibiotica aanwezig zijn in het vlees van dieren uit de bio-industrie, dan zijn dat hooguit sporen. De discussie gaat meer over het kweken van resistentie tegen antibiotica dan over de directe gevolgen van antibiotica in het vlees voor de volksgezondheid. Het inenten van dieren kan geen enkel effect hebben op uw conditie. De risico’s van besmetting met bacteriën en parasieten zoals toxoplasma, spelen vooral op het moment dat u middelen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken, zoals prednison. Wanneer u met immuun-onderdrukkende middelen wordt behandeld, zou ik inderdaad voorzichtig zijn, vooral met rauw vlees. Een keuken waarin vlees wordt verwerkt, is altijd wat viezer dan een vleesloze keuken. Wat dat betreft zou ik voor vegetarisch gaan. Zeevis is ook nagenoeg vrij van 'beesten' waarvan je ziek kunt worden.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!