Is versgeperst sap echt vers?

Getty Images

Volgens de verpakking van Appelsientje is hun sinaasappelsap ‘versgeperst’. Maar hoe vers is het nou werkelijk?

Een medewerker van de klantenservice van Appelsientje legde aan Radar uit hoe het proces werkt. Als eerste wordt het fruit geplukt en dan ingevroren. Daarna wordt het vers geperst en gaat het direct de fles in. Door deze manier van bereiding blijft het sap langer vers, waardoor we het ook “vers” mogen noemen. Het sap wordt door Appelsientje ‘vers’ genoemd tot de houdbaarheidsdatum en dat schijnt volgens de datum op de flessen langer dan een maand te zijn. 

Sapproducent Schulp gebruikt ook de term ‘versgeperst’. Hun klantenservice zegt dat er niks is toegevoegd aan hun sap en dat het alleen uit fruit bestaat. Ook zeggen ze dat men het meer als een term kan zien. De houdbaarheidsdatum van het sap van Schulp ligt gemiddeld een jaar in de toekomst. 

Geen regels

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum zegt dat er geen regels zijn rondom ‘versgeperst’ op een etiket zetten. Wat de term ‘vers’ betekent is niet in de wet vastgelegd, het is een vaag begrip. Het sap is lang houdbaar, omdat het verhit is. De kwaliteit gaat er ook niet op achteruit. Als je het eenmaal opent is dat anders, want dan is het vaak nog zo’n drie tot zeven dagen houdbaar. 

De conclusie is dat versgeperst sap dus wel een jaar lang goed kan blijven, zolang je de fles niet opent. Of het dan nog vers is, dat is een discussiepunt.

Auteur 
Bron 
  • Radar