Kabinet wil betere beschikbaarheid medische gegevens bij spoedgeval

Nederlanders moeten de mogelijkheid krijgen om medische basisgegevens beschikbaar te stellen bij een spoedgeval. Minister Bruins (Medische Zorg) wil de optie dit jaar nog mogelijk maken.

Spoedgevallen

Het kabinet vindt dat cruciale gegevens bij een spoedgeval beter beschikbaar moeten komen voor artsen. Volgens de minister Bruins gaat het om de basisgegevens, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, de bloedgroep en gegevens van de huisarts. Bij het Landelijk Schakelpunt kunnen mensen dan aangeven of huisartsen en apothekers deze informatie mogen delen bij een spoedgeval.

Landelijk Schakelpunt

Bij het Landelijk Schakelpunt kunnen mensen nu al kiezen om medische gegevens wel of niet te delen met andere zorgaanbieders. Deze toestemming kan iemand online geven, maar ook bij ieder contact met een arts. Ruim dertien miljoen Nederlanders hebben deze keuze al gemaakt, vier miljoen nog niet. Het kabinet wil dus nu een extra optie toevoegen. Zo kunnen mensen die geen toestemming hebben gegeven een uitzondering maken voor spoedgevallen. Minister Bruins wil de optie jaar nog aanbieden.

Uitwisseling gegevens

Het uitwisselen van patiëntgegevens tussen verschillende zorgaanbieders vormt al jaren een probleem in de zorg en de politiek. In 2011 strandde het plan voor een landelijk patiëntendossier vanwege bezwaren rondom privacy. Uitwisseling van gegevens mag daarom alleen plaatsvinden wanneer de patiënt daarvoor toestemming geeft. Bij spoedgevallen is een patiënt niet altijd in staat om dit te doen, waardoor artsen cruciale gegevens niet kunnen inzien.

In een eerder artikel legden we uit wat het Landelijk Schakelpunt is.

Wilt u reageren? Klik dan op onze stelling: 'Bij spoed moet iedere arts in mijn dossier kunnen'.

Bron(nen): De Volkskrant, Volg je zorg