Stelling: Bij spoed moet iedere arts in mijn dossier kunnen

Artsen kunnen in spoedgevallen nu vaak niet goed bij het medisch dossier van een patiënt. Dat kan gevaarlijk zijn. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid wil dat het beter geregeld wordt.

Een paar jaar geleden kreeg iedereen de vraag: wilt u medische gegevens standaard uitwisselbaar maken voor zorgverleners zoals huisarts, ziekenhuis en apotheek? Dat kan via een  ‘landelijk schakelpunt’. Op deze vraag zeiden 4 miljoen mensen ‘nee’. Zij geven per geval toestemming, of helemaal geen toestemming. Maar als je bewusteloos wordt binnengebracht bij het ziekenhuis, dan kun je geen toestemming geven aan de arts. Dat levert gevaarlijke situaties op, geven specialisten aan. Wat nu?

Bij spoed toestemming

De oplossing van de minister: je kunt binnenkort ook aankruisen dat je in spoedgevallen wel toestemming geeft. ‘In spoedgevallen mag de arts in mijn dossier kijken’, is dus de nieuwe optie, naast ‘wel toestemming voor delen’ en ‘geen toestemming’. Dit kun je regelen via de website www.volgjezorg.nl of bij de verschillende zorgverleners zelf. De minister hoop thet dit kalenderjaar nog geregeld te hebben. Bij spoed toestemming geven. Is dat een goed idee?

‘Ja, natuurlijk!’

Artsen kunnen een patiënt beter behandelen, als ze kunnen kijken naar medische gegevens, zoals die over medicijnen of allergieën. Je kunt daar standaard toestemming voor geven, of per geval. Maar bij spoed is het altijd fijn als de arts goed op de hoogte is.

‘Nee, dat wil ik niet’

Net als 4 miljoen andere Nederlanders, wil ik niet dat mijn medische gegevens via een schakelpunt beschikbaar zijn voor de artsen of apothekers in de regio. Als het echt nodig is, dan geef ik liever zelf toestemming aan een zorgverlener voor inzien van mijn gegevens. In het bijzondere geval dat ik daartoe niet in staat zou zijn, helpt mijn partner of familie wel bij vinden van de ontbrekende gegevens. En hoe dan ook: het gaat toch maar om een beperkt deel van het dossier wat inzichtelijk is via het schakelpunt.

 

Wat vindt u? Reageer!

Meer lezen over deze kwestie? Klik dan hier.

Reactie toevoegen

36 Comments

Door mvdp (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 11:34

veel gedonder omdat artsen toch al dossier niet lezen

Door Corrie Kosten-v... op zo, 10-11-2019 - 17:49

De gezondheid staat voor mij voorop, vooral als iedere minuut telt. Ik heb niets te verbergen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 10:05

– Google Konten

Door Petra Rijnders (niet gecontroleerd) op za, 9-11-2019 - 19:36

Wat een gezeur, het direkt kunnen inzien van je dossier HELPT juist om je zo goed mogelijk te kunnen voorzien van de juiste hulp en medicatie! Het is echt wel goed geborgd hier in Nederland, waar praten we eigenlijk iver?

Door Ebeling (niet gecontroleerd) op za, 9-11-2019 - 18:14

Verzekeringsartsen zeker niet!

Door A. Kolbrink op za, 9-11-2019 - 10:58

Dat er meer personen komen die capabel zijn voor hun aangenomen functie of taak en op korte termijn de juiste en goede beslissingen kunnen nemen en niet onnodige ellen lange debatten hierover voeren wat allemaal tijdverlies is.

Door Peter (niet gecontroleerd) op vr, 8-11-2019 - 21:09

als ik mijn huisarts vraag mij een uitslag van de specialist per mail toe te zenden, dan wordt dat geweigerd, hallooo, het is toch mijn privacy welke in het geding is, mag ik daar aub zelf over beschikken, ze slaan helemaal door met deze regelgeving. Dan mag je de hele stad doorcrossen om een vel papier op te halen. Ze zijn knettergek, maar wel met een universitaire studie in de pocket. Maar ja er zijn wel meer genieën in het gekkenhuis belandt.

Door A.A. Madari (niet gecontroleerd) op do, 7-11-2019 - 16:59

Bespaart veel tijd en kan in nood mijn leven redden als artsen mijn dossier digitaal kunnen inzien.

Door Peter van der Sterre (niet gecontroleerd) op do, 7-11-2019 - 15:11

Het is zeker nodig en in belang van de patiënt.

Door M. ZIEGELAAR op do, 7-11-2019 - 01:11

I agree.