Stelling: Bij spoed moet iedere arts in mijn dossier kunnen

Artsen kunnen in spoedgevallen nu vaak niet goed bij het medisch dossier van een patiënt. Dat kan gevaarlijk zijn. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid wil dat het beter geregeld wordt.

Een paar jaar geleden kreeg iedereen de vraag: wilt u medische gegevens standaard uitwisselbaar maken voor zorgverleners zoals huisarts, ziekenhuis en apotheek? Dat kan via een  ‘landelijk schakelpunt’. Op deze vraag zeiden 4 miljoen mensen ‘nee’. Zij geven per geval toestemming, of helemaal geen toestemming. Maar als je bewusteloos wordt binnengebracht bij het ziekenhuis, dan kun je geen toestemming geven aan de arts. Dat levert gevaarlijke situaties op, geven specialisten aan. Wat nu?

Bij spoed toestemming

De oplossing van de minister: je kunt binnenkort ook aankruisen dat je in spoedgevallen wel toestemming geeft. ‘In spoedgevallen mag de arts in mijn dossier kijken’, is dus de nieuwe optie, naast ‘wel toestemming voor delen’ en ‘geen toestemming’. Dit kun je regelen via de website www.volgjezorg.nl of bij de verschillende zorgverleners zelf. De minister hoop thet dit kalenderjaar nog geregeld te hebben. Bij spoed toestemming geven. Is dat een goed idee?

‘Ja, natuurlijk!’

Artsen kunnen een patiënt beter behandelen, als ze kunnen kijken naar medische gegevens, zoals die over medicijnen of allergieën. Je kunt daar standaard toestemming voor geven, of per geval. Maar bij spoed is het altijd fijn als de arts goed op de hoogte is.

‘Nee, dat wil ik niet’

Net als 4 miljoen andere Nederlanders, wil ik niet dat mijn medische gegevens via een schakelpunt beschikbaar zijn voor de artsen of apothekers in de regio. Als het echt nodig is, dan geef ik liever zelf toestemming aan een zorgverlener voor inzien van mijn gegevens. In het bijzondere geval dat ik daartoe niet in staat zou zijn, helpt mijn partner of familie wel bij vinden van de ontbrekende gegevens. En hoe dan ook: het gaat toch maar om een beperkt deel van het dossier wat inzichtelijk is via het schakelpunt.

 

Wat vindt u? Reageer!

Meer lezen over deze kwestie? Klik dan hier.

Reactie toevoegen

45 Comments

Door Annelies (niet gecontroleerd) op vr, 3-1-2020 - 18:55

Volgens mij een verkeerde reactie op dit item

Door Mart (niet gecontroleerd) op vr, 27-12-2019 - 00:19

Heb al 3 jaar geleden mijn dossier open gegeven. Maar heeft totaal geen zin! Heb al verschillende keren de spoed gebeld met hoge koorts en dan spreek ik over 40/41 gr koorts. Zelfs kwamen ze niet neem maar een paracetamol in krijgje dan te horen want hier komt de dokter niet voor krijg je dan als antwoord midden in de nacht ! Terwijl dat er in mijn medisch dossier staat,Waarom ze dan moeten reageren. Dus voor mij heeft het totaal geen nut gehad.

Door P. van Schaik (niet gecontroleerd) op do, 26-12-2019 - 18:57

Volg je zorg

Door de Jonge (niet gecontroleerd) op zo, 22-12-2019 - 14:09

Aangezien ik meerdere aandoeningen heb is het informatief als een arts hierover kan beschikken.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 21-12-2019 - 17:23

vanzelfsprekend.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 21-12-2019 - 17:22

uiteraard, is toch in ieders belang?

Door Marjolein (niet gecontroleerd) op za, 21-12-2019 - 08:36

Weet uit eerste hand hoe veilig het is. Had jaren geleden al landelijk kunnen werken. Helaas toen door een incompetente minister tegen gehouden.

Door Fons Weersink (niet gecontroleerd) op vr, 20-12-2019 - 19:14

het nis voor je eigen gezondheid.

Door M.Garama (niet gecontroleerd) op vr, 20-12-2019 - 16:47

Als iedere arts inzage kan krijgen kan dit misschien je leven redden.

Door Henk (niet gecontroleerd) op wo, 18-12-2019 - 01:55

Ik ga er vanuit dat artsen de gegevens in het dossier vertrouwelijk zullen behandelen en er alleen gebruik van maken als het echt nodig is.