Kan ik mijn schouder nog bewegen?

Ik kan mijn schouder niet meer goed bewegen en heb pijn door een afgescheurde bicepsspier (rotator cuff) en een slijmbeursontsteking onder het schouderdak. Mijn therapeut zegt dat met therapie dit wel zal goedkomen, hij raadt 'n operatie af vanwege omdat ik 62 ben. Klopt dat? En zal ik mijn schouder nog ooit goed kunnen bewegen? Weet u wat de oorzaak is van een afgescheurde pees, zitten er misschien oneffenheden aan de randen van het schouderdak?
dhr. B. Grömmel

Frank van Oosterhout, orthopedisch chirurg

De biceps is een spier met twee spierbuiken en twee pezen die elk een spierbuik met de romp verbinden. De ene pees loopt vrij van het schoudergewricht, maar de andere pees loopt door het schoudergewricht. Die pees gaat door een nogal nauwe doorgang. Daardoor is deze pees gevoelig voor slijtage. Bij u heeft dat geleid tot een peesscheuring.

Een operatieve behandeling bestaat er meestal uit dat het stukje pees aan de kant van de spierbuik buiten op de schouder vastgezet wordt. Het peesstukje (restje) in het schoudergewricht wordt dan verwijderd.

Het natuurlijk beloop van de spier en zijn functie zijn na deze operatie min of meer hetzelfde.

De vastgezette peesstomp vergroeit in de omgevende weefsels, de ‘spierbal’ komt wat lager te liggen en na een half jaar is de functie weer uitstekend.

Of een dergelijke operatie in uw geval mogelijk is, kan een orthopedisch chirurg u vertellen.

Met bovenstaande toelichting heb ik willen aangeven dat de biceps door deze peesscheuring niet is uitgeschakeld. De tweede spierbuik kan gewoon zijn werk blijven doen en zal waarschijnlijk sterker worden.

Een operatie is nooit een lichte ingreep; na overleg met een orthopedisch chirurg kunt u de afweging maken of het voor u voldoende zinvol is.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!